Hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve kampt met te veel beplanting in oude Leiearm

Op 13 oktober vindt de jaarlijkse hondenzwemming plaats. In de oude Leiearm zullen die dag weer een heel aantal honden deelnemen aan de unieke wedstrijd, maar het waterpeil stijgt toch best nog een stuk. De zwemming wordt voorafgegaan door een druk bijgewoond feestweekend met verschillende optredens en andere activiteiten.

Eddy Duyck, Vincent Herman, Davinia Lameize, Lander Dewaele, Delphine Cauwelier, Henri Lambrecht, voorzitter Marc Mullie, Lien Vlamynck, Bjorn Verleysen, André Naessens, Randal Vervaeke, Paul De Blanck, Piet Vroman en zijn zoon Senne maken zich op voor een nieuwe hondenzwemming. © Carlos Pauwels

Editie 169 van de hondenzwemmingen in Sint-Baafs-Vijve: de Sint-Bavovrienden weten dus wel hoe je een topweekend ineen moet steken. Toch kampt de organisatie ook met de opwarming van de aarde. Dat is dus niet enkel een globaal, maar zeker ook een lokaal probleem.

“De laatste drie jaar stond het water heel laag. Het is een merkwaardig fenomeen dat we de laatste jaren ondergaan. De warme en droge zomers zorgen voor een laag waterpeil. Het zal nu nog wel wat regenen, dus het peil zal nog wat stijgen. Gelukkig maar”, getuigt Vincent Herman van de Sint-Bavovrienden. Het is dus niet de eerste droge zomer. Toch ziet Vincent een duidelijke tendens. “In 1989 stond het water nog veel lager. Dat zien we op foto’s van vroeger. Voorlopig is het dus geen bedreiging. Maar nu is het al drie jaar na jaar dat we met dat probleem kampen. Nu kijken we elk jaar met een bang hartje toe hoeveel het waterpeil nog stijgt na de zomer. We beseffen dat dit een potentiële bedreiging is.” Het lage waterpeil zorgt ook nog voor andere problemen. Zo is er de laatste drie jaar ook heel veel waterbeplanting. “Volgens mij hangt dit allemaal aan elkaar. Het water staat laag, dus de planten kunnen sneller schieten door het zonlicht. Gelukkig krijgen we hulp van de gemeente om het groen te verwijderen. Uiteindelijk is de oude Leiearm gebruiksklaar gemaakt en zijn we klaar voor een nieuw feestweekend“, zegt hij.

We beseffen dat ook de grote hoeveelheid waterbeplanting een potentiële bedreiging is

In het organiserend comité herkennen we dit jaar twee nieuwe gezichten. Piet Vroman en Davinia Lameize vervoegen de Sint-Bavovrienden. “Piet nam al jaren deel met zijn hond en is hier een kind aan huis. Samen met Davinia hielp hij tijdens al vaak als vrijwilliger. We zijn blij dat zij ons willen helpen om het stukje Vlaams immaterieel cultureel erfgoed in ons dorp in stand willen houden. Als Sint-Baafs-Vijvenaar is dit voor iedereen een hoogdag dus mensen zijn bereid hieraan te helpen”, weet Vincent.

75 honden

De Sint-Bavovrienden houden zich aan hetzelfde succesrecept. Op vrijdagavond organiseren ze samen met voetbalclub KSC Wielsbeke. “750 mensen zullen de Koude Voetentocht wandelen. Daarna is er een optreden van de plaatselijke coverband Cigarettes and old Whisky.” Op zaterdagnamiddag kunnen kinderen terecht in Den Aert voor Timo’s meespeelshow. ‘s Avonds vindt dan het eetfestijn plaats. Op zondag is er dan een wielertoeristenrit gevolgd door de hondenzwemming zelf in de namiddag. “We hopen op goed weer en ongeveer 75 honden die het spektakel vormen. Nadat we een promofilmpje op Facebook postten zagen we dat veel enthousiaste mensen voor de eerste keer wilden deelnemen. We hopen dan ook dat ze afzakken naar het centrum van Sint-Baafs-Vijve. Ook Radio Oost-West zal van de partij zijn met live uitzending van vier uur”, vertelt Vincent.

Na de hondenworp ontvangt Sint-Baafs-Vijve dan nog de ambiancegroep Swoop. “We wensen nu elk jaar het weekend af te sluiten met een bekendere groep. Met deze partyband rond Filip D’Haeze is ambiance gegarandeerd”, klinkt het.

De voorbereidingen zijn nog volop aan de gang, maar de Sint-Bavovrienden zien de 169ste editie zeker zitten. “Het belangrijkste is dat het die zondag droog blijft. Dan komt heel Sint-Baafs-Vijve op straat om er een gezellige namiddag van te maken”, besluit Vincent. (NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.