Hondenzwemming Senteboas vertegenwoordigt Vlaanderen op Nederlands expo

De Sint-Bavovrienden zijn blij dat hun evenement uitverkoren werd voor de tentoonstelling in Nederland. Op de foto zie je Eddy Duyck, Vincent Herman, Davinia Lameize, Lander Dewaele, Delphine Cauwelier, Henri Lambrecht, voorzitter Marc Mullie, Lien Vlamynck, Bjorn Verleysen, André Naessens, Randal Vervaeke, Paul De Blanck, Piet Vroman en zijn zoon Senne. © foto Carlos Pauwels
Redactie KW

In 2021 vind in het Natuurhistorisch Museum van het Nederlandse Rotterdam een tentoonstelling plaats. Die focust op culturele tradities waar dieren centraal staan. Als enige Vlaams evenement krijgt de hondenzwemming Senteboas een plaatsje op die expo. “Het is een hele eer die ons te beurt valt”, zegt Vincent Herman van de Sint-Bavovrienden.

Voor het eerst in 170 jaar lag het Sint-Bavoplein er doods bij op de tweede zondag van oktober. Door de coronacrisis kon de traditionele hondenzwemming niet doorgaan.

Maar de Sint-Bavovrienden zaten tijdens de lockdown niet stil. Nog voor de eerste lockdown kwam vanuit de vzw Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) de vraag of de hondenzwemming Vlaanderen wou vertegenwoordigen op de tentoonstelling ‘Mens, dier & traditie’ in Nederland. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland organiseert die expo die draait rond de diversiteit aan levende tradities met dieren en hun beoefenaars. Op de hondenzwemming waar honden om het snelst de overkant van de oude Leiearm moeten bereiken, staat de samenhang tussen mens en dier centraal.

“Sinds enkele jaren is de hondenzwemming Vlaams cultureel immaterieel erfgoed. De stafmedewerker van het CAG weet welke inspanningen we gedaan hebben om die titel te ontvangen. Daarom werd ons evenement uitverkoren om op die Nederlandse tentoonstelling te staan”, vertelt Vincent, die penningmeester bij de Sint-Bavovrienden is.

De hondenzwemming legde een heel traject rond dierenwelzijn af om Vlaams cultureel immaterieel erfgoed te worden.

Rond de tafel met Gaia

“We hebben met dierenwelzijnsorganisatie Gaia rond de tafel gezeten. Daarom is er nu steevast een dierenarts aanwezig, zwemmen er jaarlijks duikers in het water en mogen honden niet in het water geduwd worden. Het CAG omschreef ons als een heel goed voorbeeld van hoe de Vlaamse tradities met dieren georganiseerd worden.”

Enkele jaren geleden werd de hondenzwemming Vlaams cultureel immaterieel erfgoed

Voor de Sint-Bavovrienden is dit een uitgelezen kans om de hondenzwemming toch nog eens in de kijker te zetten. “Als wij over de hondenzwemming vertellen tegen collega’s, familie of vrienden die hier enkele kilometers vandaan wonen, krijgen wij vaak het antwoord: de hondenwat? Zelfs voor veel mensen die dichtbij Sint-Baafs-Vijve wonen is de hondenzwemming nog een onbekend evenement.”

Op de tentoonstelling zullen heel wat spullen geëxposeerd worden. Zo zal de originele meetstok er te bezichtigen zijn, net zoals enkele oude affiches, foto’s, hondenbrokken en een pluchen beer.

Uniek stukje film

Maar de Sint-Bavovrienden zullen er ook uitpakken met een uniek stukje film. “Van de VRT hebben we archiefbeelden gekregen van 13 oktober 1958. Toen was de hondenzwemming een item in het nieuws. We hebben die beelden gemixt met beelden van de vorige editie. Daarop is duidelijk te zien dat de insteek en de plaats van de hondenzwemming nog niet veranderd is tegenover vroeger: dezelfde startposities, hetzelfde marktplein, dezelfde vlagsignalen”, geeft Vincent aan.

De Sint-Bavovrienden zijn vereerd dat ze kunnen meewerken aan de Rotterdamse tentoonstelling. “Jaarlijks ontvangt het museum 40.000 bezoekers. Dat wil toch wel iets zeggen voor een evenement uit een klein West-Vlaams dorpje.”

De Sint-Baafs-Vijvenaren moesten hun hoogdag dit jaar missen, maar kijken al uit naar 2021. “We hopen dat die 170ste editie volgend jaar kan plaatsvinden. Daar gaan we toch voor”, besluit Vincent. (NV)

De tentoonstelling vindt plaats in het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam tussen 23 januari en 29 augustus 2021.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier