Hondenzwemming deze keer met Covid Safe Ticket: “We maken er een groot feest van”

Eddy Duyck, Vincent Herman, Davinia Lameize, Lander Dewaele, Delphine Cauwelier, Henri Lambrecht, voorzitter Marc Mullie, Lien Vlamynck, Bjorn Verleysen, André Naessens, Randal Vervaeke, Paul De Blanck, Piet Vroman en zijn zoon Senne. Nieuwkomer Stijn Nuyttens ontbreekt op de foto. © gf
Redactie KW

Heel Sint-Baafs-Vijve keek ernaar uit. Op zondag 10 oktober is het eindelijk weer zover: de hondenzwemming. Na er een jaar zonder laten de Sint-Bavovrienden niets aan het toeval over. “De hondenzwemming zou en moest plaatsvinden, dus is het een editie met Covid Safe Ticket geworden”, zegt Vincent Herman van de Sint-Bavovrienden.

Op 9 juli dit jaar kwamen de Sint-Bavovrienden voor het eerst weer samen. In anderhalf jaar tijd hadden ze geen vergaderingen meer gehouden, zelfs geen online samenkomsten. “De vaccinaties gingen de goeie kant uit, dus voor ons was het duidelijk. We zouden de Sint-Baafs-Vijvenaren niet in de kou laten staan. De jaarlijkse hondenzwemming zou dus koste wat het kost doorgaan”, geeft Vincent aan. Dat wil zeggen dat er slechts twee ingangen zijn: via de Sint-Bavostraat en via de Leiestraat. “Alles zal plaatsvinden in één feestdorp. Niet alleen de hondenzwemming zelf, maar ook de kermis en de optredens. Er is enkel toegang met het Covid Safe Ticket. Gelukkig is dat al wat ingeburgerd, want ook bij concerten, voetbalwedstrijden of fuiven wordt het gebruikt.”

De hondenzwemming is Vlaams cultureel, immaterieel erfgoed – Vincent Herman

De hondenzwemming is Vlaams cultureel, immaterieel erfgoed. Op zondag komen dan ook 3.000 tot 4.000 mensen een kijkje nemen naar de honden die van de ene oever van de Oude Leie naar de andere zwemmen. “Ook dit jaar zullen kleine, middelgrote en grote honden dit om het snelst proberen te doen. Aan dat concept verandert er natuurlijk niets. We hebben de indruk dat er meer vraag naar deelnames is dan andere jaren. Misschien is dat het effect van een jaar zonder hondenzwemming”, getuigt hij.

Groot feest

Aan de rest van het programma wijzigt er nauwelijks iets. Op vrijdagavond is er in samenwerking met voetbalclub KSC Wielsbeke een Koude Voetentocht. Op zaterdagnamiddag vindt er een kindernamiddag plaats en op zaterdag en zondag organiseert WTC SBV een wielerrit. Op de hondenzwemming komt ambianceband Ze Coiffeurz optreden. Dj Mano sluit het feestweekend af. Op zondagnamiddag houden minder verenigingen een standje open. “Normaal hebben we een marktje van verschillende verenigingen. Nu is enkel Chiro Elckerlyc op onze vraag ingegaan. Veel verenigingen vinden geen vrijwilligers om een stand te openen. Dat is misschien een andere bijwerking van de coronacrisis: mensen willen meer genieten. Hoe dan ook zullen wij er met iedereen een groot feest van maken. Het enige dat we nodig hebben is goed weer”, besluit Vincent. (NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.