Hondenvergiftiging blijkt besmettelijk virus te zijn: “Een verschrikkelijke ziekte”

Kris Steen en Martine Roosen wilden de buurt waarschuwen voor hondenvergiftigingen, maar uiteindelijk bleek het in de meeste gevallen om het parvovirus te gaan.©WK WK
Kris Steen en Martine Roosen wilden de buurt waarschuwen voor hondenvergiftigingen, maar uiteindelijk bleek het in de meeste gevallen om het parvovirus te gaan.©WK WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In Wenduine zijn onlangs enkele gevallen van de besmettelijke hondenziekte parvo opgedoken. Het virus bleek bij een hobbyfokker binnengebracht via een klant uit het Kortrijkse, maar volgens dierenarts Guy Soetaert is de situatie onder controle. “Het ging om enkele geïsoleerde gevallen.”

In Wenduine doen al een tijdje verhalen de ronde over hondenvergiftigingen in de buurt van het Astridpark en de Noordzeelaan. Kris Steen zag het als zijn burgerplicht om hondeneigenaars via onze krant te waarschuwen. “Zoiets brengt veel leed teweeg. En ik mag er niet aan denken dat er spelende kinderen met dat gif in aanraking zouden komen”, zegt hij. Kris en zijn vrouw Martine hebben zelf ook twee honden. “De schrik zit er hier dus goed in”, zegt Kris. “En niet alleen bij ons: in deze wijk ben je een uitzondering als je géén honden hebt.”

Volgens dierenarts Guy Soetaert bleek het echter om parvo te gaan, een heel besmettelijk virus dat vooral voorkomt bij jonge pups. “Er zijn een paar autopsies geweest in het labo van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Telkens bleek het om parvo te gaan, een virus dat hier eigenlijk niet meer zoveel voorkomt. Onze huisdieren worden er ook voor gevaccineerd. Maar er is de laatste tijd wel in een aantal landen een nieuwe, virulente stam in opmars.”

Er is volgens Soetaert evenwel geen reden tot paniek. “Het virus kan tot twee maanden in je huis blijven hangen, maar meestal gaat het om geïsoleerde gevallen die mits strikte quarantaine vlug weer onder controle zijn. Voorlopig zie ik in de regio ook geen nieuwe gevallen opduiken.”

Binnen houden

Erna Vris verloor vier hondjes aan het virus. “Allemaal op een paar dagen tijd gestorven”, zegt ze. “Parvo is een verschrikkelijke ziekte; de dieren bloeden gewoon leeg. Eerst krijgen ze diarree en beginnen ze te braken, maar dan is het eigenlijk al te laat. De andere honden hou ik nog zeker tot het eind van het jaar binnen. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat er door mij nog andere honden besmet zouden raken.”

In een aantal landen is een nieuwe, virulente stam in opmars

Een twijfelgeval is het verhaal van Peter Liekens van bakkerij Petris. Ook hij werd met een plotselinge hondensterfte geconfronteerd. “Het hondje van mijn nichtje om precies te zijn. Een pup nog, ze had het beestje nog maar net. Ze was ermee gaan wandelen in de buurt van het Astridplein, en twee dagen later was het dood”, zegt hij. Volgens Peter werd in dit geval wel nooit bevestigd dat het een vergiftiging betrof. “Het laboresultaat was negatief. Maar parvo was het ook niet. Het hondje was daartegen ingeënt.”

Temik

Vergiftiging komt volgens dierenarts Guy Soetaert ook wel af en toe voor in de regio. “Afgelopen zomer zijn er een paar gevallen geweest in de regio Blankenberge-De Haan. Gelukkig niet op grote schaal. Maar dit is toch een extra reden om de hond altijd aan de leiband te houden.” Ook dierenarts Peter Breemersch kreeg onlangs twee meldingen in De Haan. In dit geval ging het om katten die vergiftigd bleken met Temik, een gevaarlijke pesticide die in ons land al jaren verboden is maar soms nog gebruikt wordt door jagers om vossen te doden. “Het gif – rode bolletjes – zat verwerkt in stukjes vis. Wie zoiets doet, moet goed beseffen dat ook voor mensen zelfs een kleine dosis Temik dodelijk is”, waarschuwt hij.

Politiecommissaris Dennis Goes roept op om in geval van dierenvergiftiging altijd een klacht in te dienen. “We nemen dit ernstig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier