Hondentrimster Ann-Sofie Vandenberghe uit Loker geeft tip: “Ga wandelen met je hond!”

Hondentrimster Ann-Sofie Vandenberghe op stap met Haico: "Hij krijgt dagelijks een ommetje van een kleine kilometer." © EF
Redactie KW

Nu de overheid iedereen aanraadt om te blijven bewegen in deze coronatijd, wil Ann-Sofie Vandenberghe uit Loker iedereen stimuleren om te gaan wandelen met de hond. “Daardoor worden de dieren zowel fysiek als mentaal uitgedaagd.

Er zijn tot nu toe nog geen aanwijzingen dat het virus huisdieren kan infecteren. “Natuurlijk wordt wel aangeraden om, indien je besmet bent, het dicht contact (knuffelen, aaien) met je huisdier te vermijden en de affectie en verzorging over te laten aan de gezonde gezinsleden”, zegt Ann-Sofie Vandenberghe van het trimsalon Noenties in Loker. De hondentrimster geeft dan ook uitdrukkelijk mee de handen goed te wassen met water en zeep, ook na het verzorgen van de hond. “Je weet maar nooit dat virusdeeltjes via jouw mond, neus of handen via de vacht of snoet doorgegeven wordt aan je naaste die ook aan de hond komt.”

Daarna slapen

Vanuit de overheid wordt ondertussen het wandelen gestimuleerd. “Wandelen, samen met je hond, is gezond. Niet alleen voor jezelf, maar zeker voor de hond. Het dier wordt hierdoor mentaal en fysiek uitgedaagd. Je hond vertoeft veel in dezelfde omgeving binnenshuis of in de tuin. Die omgeving kennen ze door en door en biedt geen nieuwe geuren of prikkels. Op wandeling krijgen ze veel nieuwe geuren en informatie te verwerken waardoor ze nadien mentaal tevreden in slaap kunnen vallen.”

Korte wandeling

De trimster stelt een korte wandeling voor. “Mijn hoogbejaarde Alaskan Malamute Haico krijgt dagelijks een ommetje van een kleine kilometer.” Door de ‘blijf in uw kot’- regel is de routine voor de hond ook weggevallen. “In een normale week zit de hond vaak alleen en slaapt veel. Sinds de coronamaatregelen zijn alle kinderen thuis en werken veel ouders van thuis uit. Een hele andere situatie voor je hond dus. Gun hem dan even zijn time-out momentje door een wandeling te maken.”

Nu Ann-Sofie haar trimsalon noodgedwongen moest sluiten, spendeert ze wat meer tijd aan de organisatie van haar hondenwandeling. “Die wandeling is gepland op zondag 26 april. Een vervangdatum werd inmiddels ook vastgelegd, Als de wandeling niet kan doorgaan op zondag 26 april wordt die verplaatst naar zondag 12 juli.”

Verwenpakket

“Er kan gestart worden tussen 10 en 15 uur. Dit om niet in groep te moeten wandelen, want niet elke hond is goed gesocialiseerd. Er kan gekozen worden tussen drie afstanden: 3 kilometer (rolstoel- en kinderwagenvriendelijk), 6 kilometer of 11 kilometer doorheen het mooie Heuvelland. De wandeling wordt gesponsord door lokale handelaars waardoor we een aantal goodiebags met leuks voor hond en baasje kunnen uitdelen. Er is ook een fotozoektocht met schiftingsvraag aan verbonden. De winnaar krijgt een verwenpakket voor de hond.”

Hondenlosloopweide

“De opbrengst ging in het verleden naar goede doelen zoals de lokale asielen, Animal Trust. Sinds vorig jaar wordt de opbrengst opgespaard voor de aanleg en onderhoud van een hondenlosloopweide hier in Loker. Een plaats waar je hond even gewoon hond kan zijn en zonder spanning door een leiband zijn soortgenoten kan ontmoeten.”

Op de gemeenteraadszitting van september vorig jaar werd de aankoop van de gronden alvast goedgekeurd. De gemeente vond drie geschikte percelen aan de Oude Bellestraat in Loker. De beoogde site voor de hondenlosloopweide paalt aan de wandelpaden in de richting van onder meer de Rodeberg. Twee van de drie percelen zijn bossen, het derde perceel is een weide. De twee bossen zijn nu niet meer toegankelijk omwille van de wildgroei.

In deze coronatijden is de hond nog meer dan anders voor heel wat mensen de enige fysieke steun en toeverlaat. “Ik kan me heel goed inbeelden dat voor veel ouderen, die nu geen contact mogen hebben met (klein)kinderen, de hond nog meer dan ooit hun beste vriend is“, eindigt Ann-Sofie. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier