Hondenschool My Happy Dog & I geeft persoonlijke begeleiding

Redactie KW

Marc Vereecken (53) en David Vanhoorne (47) begeleiden honden in hun eigen school My Happy Dog & I. De school verhuisde vanuit Beernem naar Oostkamp en opende begin juni op de nieuwe locatie. De oefenterreinen bevinden zich in Hertsberge, waar de winkel De Kruiderie, Bulskampveld gelegen is.

De heren hebben een lange ervaring in het trainen van honden en kunnen nu de technieken die ze de afgelopen tien jaar leerden, op hun eigen terrein toepassen. Daarbij stellen ze het belang van een persoonlijke begeleiding voorop. Per baasje met hond is er een trainer aanwezig.

“Mensen hebben heel wat vragen en het is onmogelijk alles in groep te beantwoorden. Bij een één op één training kunnen we tegemoetkomen aan de individuele wensen van de klant”, vertelt Marc. “Er zijn bovendien diverse terreinen waar we kunnen trainen, waardoor we weinig hinder ondervinden tijdens de coronaperiode. We kunnen voldoende op veilige afstand blijven.”

De samenwerking ontstond vanuit de eenmanszaak ‘Happy Tails’ (David) en ‘My Dog and I’ (Marc). De twee bundelden hun krachten en vanuit hun eigen dierenliefde gaan ze aan de slag met talrijke honden.

“Uit ondervinding weten we dat september en oktober vaak de drukste maanden zijn. De zomervakantie is een periode waarin veel mensen een hond aankopen en dan komen ze bij ons terecht na een tiental weken. Tussen de aankoop en de start van een training bij een puppy zitten in het beste geval een 8 à 16-tal weken.”

Marc legt uit dat ook honden op leeftijd nog bij hen terechtkunnen: “Het meest voorkomende probleem is trekken aan de leiband, daar hebben wij oplossingen voor. Luisteren of naar het baasje komen, die gehoorzaamheidslessen kunnen snel aangeleerd worden.”

“Voor de honden die reeds een basistraining hebben gehad, geven we ook ‘agility’, een behendigheidsparcours met slalom, de wip, over hordes springen… de hond krijgt zo ook meer snelheid aangeleerd. Voor mensen met interesse en die daarvoor de geschikte hond hebben, organiseren we ook frisbee lessen. We laten honden niet met elkaar concurreren, het is vooral de bedoeling dat elke hond een goeie basis van gehoorzaamheid heeft om het aangenaam en veilig te houden.”

Hond met geschiedenis

Beide trainers volgden een opleiding hondeninstructeur aan Syntra West, waarna ze hun expertise vooral vanuit ervaring verder ontwikkelden. Zelf hebben ze elk ook twee en drie honden. Daarbij benadrukken ze het belang van een bewuste keuze en het afwegen van het ras dat bij je past.

“Je hoort verhalen van mensen die impulsief naar de winkel gaan kijken en twee uur later staan ze thuis met een pup omdat ze hem zo schattig vinden. Toch merken we dat de meeste mensen die hier komen echt gemotiveerd zijn en heel goed weten welk ras ze willen”, merkt David op.

Socialisatie tijdens eerste zestien levensweken is enorm belangrijk en bepalend – David Vanhoorne

“Als je een hond kiest uit het asielcentrum is het belangrijk er bewust van te zijn dat het dier een geschiedenis meedraagt die meestal nog iets meer aandacht vraagt. De socialisatie tijdens hun eerste 16 levensweken is enorm belangrijk en bepalend. Als de puppy dan in een kennel is opgesloten, mist hij al heel veel. Wij zorgen er tijdens de trainingen voor dat honden wel met elkaar kunnen kennismaken om hieraan te werken.”

Sinds de verhuis naar hun nieuwe locatie zien Marc en David dat heel wat mensen blijven komen, en ook veel nieuwe eigenaars melden zich aan met hun hond.

“De duur van een doorloopperiode is afhankelijk van de inzet van de begeleider, het is de bedoeling dat het baasje tijdens de week ook oefent. In principe kan in tien beurten al heel veel aangeleerd worden. Andere mensen blijven graag terugkomen in de loop van meerdere jaren. Er komen zelfs mensen vanuit Knokke en Poperinge. Mond-tot-mond reclame doet zo haar werk.”

Groep op Facebook

My Happy Dog & I brengt de mensen die komen trainen met elkaar in contact via de gelijknamige groep op Facebook. “Het is een service die we geven aan de mensen buiten de les. Daar kan uitwisseling plaatsvinden en antwoorden wij ook op vragen die gesteld worden. De lessen zelf grijpen steeds plaats op donderdagavond, en zaterdag- of zondagmorgen.” (LS)

Info: Facebook: My Happy Dog & I.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier