Hondenschool Kuurne trok lidgeld op om kop boven water te houden”

Op de foto zie je Nicko Maertens, Johny Vanneste en Martine Manhaeghe. (foto BRU) © BRU
Redactie KW

Hondenschool Kuurne is gelukkig dat er opnieuw getraind kan worden op haar terreinen. Na drie maanden van verplichte sluiting, konden op 18 mei de lessen hervat worden. De lockdown heeft echter duidelijk sporen nagelaten bij de allerkleinsten uit het gezelschap en zorgde ervoor dat vooral de puppies achterstand hebben opgelopen.

Als tweede club in België dit jaar kreeg hondenschool Kuurne de eer om een gehoorzaamheidswedstrijd van Sint-Hubertus te organiseren. Na drie maanden van verplichte sluiting alvast een welgekomen activiteit gezien eerder dit jaar wegens corona het clubkampioenschap van de hondenschool sneuvelde.

“Het missen van het clubkampioenschap betekende voor onze vereniging alvast een flinke streep door de rekening”, vertelt voorzitter Nicko Maertens. “Gelukkig konden we de afgelopen jaren wat centen aan de kant plaatsen. Dit zorgde ervoor dat onze hondenschool de crisis doorstond en de vaste kosten verder kon blijven betalen. We hopen echter wel dat een tweede lockdown uitblijft want dat zou wel eens de doodsteek voor onze vereniging kunnen betekenen, gezien we daardoor gemiddeld 400 euro per week aan inkomsten verliezen. We waren dan ook gedwongen om bij het terug opengaan van onze hondenschool onze lidgelden iets op te trekken zodat de verloren inkomsten toch nog wat gerecupereerd konden worden.”

Uit ruime regio

De leden die aangesloten zijn bij hondenschool Kuurne komen hoofdzakelijk uit de ruime regio, al mag de school ook enkele leden uit Doornik en Maarkedal tot zijn ledenbestand rekenen.

“Alhoewel bij hondensport het gevaar tot besmetting tot een minimum wordt herleid duurde het toch een hele tijd vooraleer we de deuren van de club opnieuw mochten openen”, gaat de voorzitter verder. “Bij de opstart mochten slechts 20 honden het terrein op, die in twee groepen van tien werden opgedeeld. Alle baasjes werden dan weer verplicht een mondmasker te dragen tijdens de lessen. Gelukkig kwamen enkele collega hondenscholen daartegen in opstand, waardoor de regels werden aangepast en indien het veld het toeliet tot 40 honden met hun baasjes werden toegelaten. Onze cafetaria was toen wel nog gesloten.”

“Bij de heropstart werd meteen duidelijk dat vooral de puppies wat achterstand hadden opgelopen, de wedstrijdhonden die ook thuis met hun baasjes trainden, hadden duidelijk minder last gehad van de verplichte sluiting.” Zowel bestuur als leden zijn maar wat blij dat de trainingen opnieuw van start zijn gegaan.

Eurodog

“We tellen ook stilletjesaan af naar zondag vier oktober”, geeft Nicko Maertens nog mee. “Die dag wordt in onze hondenschool, reeds voor de vijfde keer, de gehoorzaamheidswedstrijd van Eurodog georganiseerd. Elk jaar stuurt onze club ook een viertal leden richting het kampioenschap Beker van België en de grote prijs van België maar door het coronavirus gaan deze twee wedstrijden helaas niet door dit jaar.”

De Hondenschool Kuurne verstrekt uitsluitend onderricht in het kader van het gehoorzaamheidsprogramma. Na de puppyklas en de A-klas worden de honden voorbereid in de B-groep. Vanuit deze groep kan men, indien gewenst, zich voorbereiden voor het brevet ‘gehoorzaamheid’. Na het slagen van deze proef georganiseerd door de KKUSH (Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus, red.) kunnen hond en begeleider dan verder deelnemen aan gehoorzaamheidswedstrijden. Hierna wordt de opleiding verdergezet in de groepen Debutanten, Programma 1 en Programma 2. (BRU)

Hondenschool Kuurne

Opgericht in: 1983.

Aantal leden: 250.

Voorzitter: Nicko Maertens.

Lokaal: Langs het jaagpad van de Leie, Luitenant Generaal Gérardstraat 44. De Hondenschool Kuurne is aangesloten bij de Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus onder het nummer 824 en bij de West-Vlaamse Federatie.

Doel: Het opleiden en africhten van honden en het bijstaan van de begeleider. Tevens wordt door de principes van opleiding ernaar gestreefd een vrolijke en sociale hond te bekomen.