Hondenlosloopweide lijkt er te komen in Zulte, maar waar?

Schepen van Dierenwelzijn Frederik Hesters is zelf een hondenliefhebber. © MVW
Redactie KW

Tijdens de jongste gemeenteraad werd gevraagd een hondenlosloopweide te creëren. Fauve Tack en Frederik Hesters, beiden van Open Zulte en zelf in het bezit van een hond, geloven dat hun voorstel een meerwaarde zal betekenen voor de gemeente. “We zullen grondig onderzoeken hoe een dergelijke losloopweide ingericht moet worden en gaan op zoek naar een geschikte locatie”, zegt schepen van Milieu en Dierenwelzijn Frederik Hesters (Open Zulte).

In Zulte zijn er heel wat mensen die één of meerdere honden bezitten en de laatste jaren komt dierenwelzijn steeds vaker op de agenda te staan. Gevallen van misbruik worden hard aan de kaak gesteld en de gemeente verving het vuurwerk ter afsluiting van Firtel door een lichtspel, grotendeels om honden met vuurwerkangst te sparen. In dit kader past ook het nieuwe idee om een hondenlosloopweide te voorzien.

Het politiereglement verplicht honden aan de leiband te houden maar het is belangrijk dat ze kunnen spelen en soortgenoten ontmoeten

“Er zijn in en rond Zulte al heel wat mooie plaatsen om met de hond te wandelen”, weet Frederik Hesters. “Voor honden is het belangrijk dat ze soortgenoten kunnen ontmoeten, speuren, spelen, rennen, …Maar het politiereglement verplicht om honden aan de leiband te houden. In een hondenlosloopweide kunnen ze zich naar hartenlust uitleven. We zien dat veel buurgemeenten er al een hebben, het is tijd dat we dit in Zulte ook inrichten.”

De gemeente zal nu eerste onderzoeken welke plaatsen geschikt zijn om een losloopweide voor honden te voorzien in Zulte. Mogelijke opties zijn het Beukenbos of aan woonuitbreidingsgebieden die beperkt ontwikkeld worden en waarbij er ruimte is voor aanleg van groenvoorzieningen. In dit laatste geval zal de losloopweide nog niet voor morgen zijn. Er zijn in Zulte veel verkavelingen gepland maar de afwerking is nog niet in zicht.

Bosspelen KSA en Chiro

Op korte termijn blijft dus enkel de andere optie open: het Beukenbos. Dit bos bevindt zich in Zulte in de wijk de Piste tussen de Leenstraat en de Waalstraat. Hier bevindt zich een vrij grote open plek waar een hondenlosloopweide kan ingericht worden. Het Beukenbos is echter ook populair bij wandelaars zonder hond en vooral bij jeugdverenigingen KSA Sint-Paulusbond Zulte en Chiro Kanje Zulte. Zij hebben allebei hun lokalen op Domein de Waalmeers en trekken regelmatig met hun leden naar het Beukenbos voor een bosspel. Een hondenlosloopweide, op eender welke plaats, heeft zowel voor- als nadelen.

Sociaal gebeuren

Hondendeskundige Annelies Paqué: “Voor mensen met een appartement of een klein tuintje kan een losloopweide ideaal zijn om hun honden de kans te bieden zich uit te leven. Het is ook een sociaal gebeuren, zowel voor hond als mens. Bovendien kan je in een hondenweide allerlei spelelementen voorzien om de honden een fantastisch uitje te bezorgen. De nadelen kunnen zijn dat er ruzie uitbreekt tussen verschillende honden, met nadien kans op angst of probleemgedrag van de betrokken hond. Vaak gebeurt dit omdat de eigenaars de lichaamstaal van de honden niet voldoende begrijpen. Daarom is het aan te raden om twee hondenweides te maken, zodat hondjes die liever afzonderlijk spelen, dat ook kunnen doen. De gouden regel is om steeds te overleggen met de baasjes van de aanwezige honden voor je een hondenweide binnengaat. Een ander nadeel is kans op parasieten of ziektes maar daar acht ik opnieuw de baasjes grotendeels verantwoordelijk voor. Uitwerpselen moeten opgeruimd te worden en besmettelijk zieke honden blijven beter thuis.” (JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier