Hondenhaters op de loer op strand tussen Wenduine en Blankenberge

Ter hoogte van Het Wrakhout kwam Charlotte Sneyers een dergelijk ‘citroenbolletje’ tegen.© MP
Ter hoogte van Het Wrakhout kwam Charlotte Sneyers een dergelijk ‘citroenbolletje’ tegen.© MP
Redactie KW

Wordt Wenduine geteisterd door hondenhaters? Daar heeft het alle schijn van. Wenduinenaar Charlotte Sneyers (21) vond maandagochtend citroenbollen die doorboord waren met tandenstokers en een dreigende boodschap bevatten.

“Ik wandel bijna dagelijks met mijn hondje op het strand en vaak kijk ik dan ook waar ik stap. Twee weken geleden zag ik dan enkele bollen liggen en toen dacht ik dat gewoon vuilnis was”, doet Charlotte Sneyers haar verhaal.

“Gisteren kwam ik die rond 10 uur weer tegen ter hoogte van Het Wrakhout, de brug tussen Wenduine en Blankenberge. Deze keer lagen ze dicht in de buurt waar ik wandelde en ik besloot om te kijken wat die bollen nu exact waren. Toen ik dichter kwam, zag ik dat de citroenbollen waren doorboord met tandenstokers. Het waren dus echt wel voorwerpen met bijbedoelingen voor honden.”

Allesbehalve onschuldig

Al snel zag Charlotte dat de citroenbollen allesbehalve onschuldig waren. “Een hond heeft zoiets natuurlijk snel in zijn mond, dus toen ik die bollen zag, was ik wel zeer alert, keek ik rondom mij en zag ik nog bollen liggen in de verte. In de citroenbol lag een briefje met twee handgeschreven zinnen. Het briefje zelf was nauwelijks nog leesbaar door de vochtigheid, enkel het woord ‘hier’ was nog te lezen. Maar ik vermoed dat de boodschap wel een dreigement was, dat kan bijna niet anders.”

“Dat die persoon erover heeft nagedacht en een boodschap heeft achtergelaten, maakt het voor mij nog erger”

Om de Wenduinse bevolking op de hoogte te brengen van de verdachte bollen, plaatste ze een Facebookpost in de groep Je zie van Wenduune ojje… Zo hoopt ze dat de daders bekend worden. “Ik vind het heel belangrijk om mensen alert te maken voor zulke feiten. Het zijn misschien onschuldige zaken, maar het is toch belangrijk om een extra oogje in het zeil te houden waar je wandelt. Het was ook wel een beetje mijn bedoeling om, als je verdachte zaken opmerkt, die direct te kunnen melden aan de politie en eventueel foto’s te nemen van de persoon die verantwoordelijk is. Daarnaast postte ik het bericht ook uit woede omdat ik het echt belachelijk vind dat mensen zoiets doen. Iemand die zoiets onderneemt, heeft daar duidelijk over nagedacht en dat maakt mij nog bozer. Ik weet dat er heel wat mensen een hond hebben en daarmee op het strand wandelen, dus met die Facebookpost wilde ik toch nog eens het gevaar benadrukken.”

Misgunning

Uit de reacties op haar post zag Charlotte dat ze niet de enigste was die de verdachte bollen vond “Ik hoorde van anderen al dat ze dezelfde bollen waren tegengekomen en ook op mijn Facebookpost zag ik al reacties van mensen die eerder al vreemde zaken hadden gezien, zoals bijvoorbeeld vleesjes die verspreid lagen op het Schelpestik.”

Voor de dader(s) heeft Charlotte alleszins geen goed woord. “Dat iemand zoiets doet, zegt volgens mij heel veel over die persoon zelf. Voor mij en veel anderen heeft hij duidelijk zijn visitekaartje achtergelaten. Tijdens corona is iedereen prikkelbaarder, maar het is erg dat de verdraagzaamheid van mensen zo klein is geworden. Dat ze zoiets ondernemen, is absoluut niet goed te praten. Het is net alsof je het mensen misgunt om met hun hond op strand te gaan wandelen. Dat die persoon erover heeft nagedacht en een boodschap heeft achtergelaten, maakt het voor mij nog erger.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.