Hondenclub De Koninklijke Verdedigingshond in Kortrijk moet toch niet verhuizen

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Hondenclub De Koninklijke Verdedigingshond in Kortrijk hoeft dan toch niet te verhuizen. Er heerste afgelopen week even paniek onder de bijna 100 leden.

Brouwerij Omer Vander Ghinste, van wie ze hun kantine op Kapel Ter Bede huren, had andere plannen voor het gebouw en de omliggende grond. De club moest ten laatste tegen 1 mei verdwenen zijn. “Maar blijkbaar zijn ze dus van gedachten veranderd”, aldus een opgeluchte voorzitter.

De Koninklijke Verdedigingshond is al jaren een gegeven in Kortrijk. In 1987 betrokken ze hun huidige ruimte, maar de oprichting van de club dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. “De meest antieke documenten die we gevonden hebben gaan terug tot 1937, maar waarschijnlijk is de club al ouder dan dat“, vertelt voorzitter Johan Vanbiervliet. Hondenbaasjes kunnen bij De Verdedigingshond terecht voor gehoorzaamheidstraining, maar ook voor ringsport. Bij ringsport wordt getraind op verdediging van het baasje en bepaalde voorwerpen. Het geheel is gebaseerd op doorgedreven gehoorzaamheid en wordt niet zo vaak meer beoefend in onze streken. Net daarom is een ruim veld noodzakelijk.

Waarom Brouwerij Omer Vander Ghinste het contract van de club eerst niet wilde verlengen is onduidelijk. “We denken dat ze hier een verkaveling in gedachten hadden. Onze club is immers prachtig gelegen”, aldus de voorzitter. “Ik vermoed dat ze geen vergunning konden krijgen of zo en dat ze daarom van gedachten zijn veranderd. Al doet het er voor ons eigenlijk weinig toe. Wij zijn gewoon heel blij dat we kunnen blijven trainen met onze honden.”

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier