Hondenbaasje weet zich geen raad met Lenny’s nachtelijke behoefte: “250 euro boete riskeer ik liever niet”

Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Nu in het hele land een nachtklok geldt tot 5 uur ‘s ochtends, zit hondeneigenaar Joris Delporte (68) met een probleem: zijn elfjarige harlekijnpoedel Lenny is nogal gesteld op zijn nachtelijk uitje en de man heeft geen tuin.

“Lenny heeft de vervelende gewoonte om mij meermaals per week tussen één en vijf uur ‘s ochtends wakker te maken voor haar grote boodschap. Ik laat haar dan uit op het pleintje vlakbij, maar nu kan dat dus niet meer”, zucht hij. Lenny in huis haar behoefte laten doen, is volgens de man geen optie. “Dat wil ze niet, het zit er zodanig ingebakken om naar buiten te gaan. Het pleintje (Descampsplein, red.) bevindt zich op slechts vijftig meter van mijn deur, maar de politie voert dag en nacht controles uit. Terecht natuurlijk, en ik begrijp wel dat er dringender problemen zijn. Maar ik ben niet alleen met mijn verzuchting: ik kom hier ‘s nachts dikwijls andere hondenbaasjes tegen.”

Dat wordt bevestigd door politiewoordvoerder Philip Denoyette. “Ongelofelijk hoeveel mensen er plots ‘s nachts naar buiten moeten met de hond. Spijtig, maar het is echt geen essentiële verplaatsing en de nachtklok geldt in heel het land. Alleen mits een medisch attest van de veearts kan er misschien een uitzondering toegelaten worden, maar ik betwijfel dat die er hiervoor een zal geven. Overtreders riskeren een boete van 250 euro.”

Joris en andere hondenbaasjes zullen dus creatief moeten zijn. “Een coronaboete heb ik er natuurlijk niet voor over, maar dit is toch een onderschat probleem. Ik probeer Lenny nu voor middernacht uit te laten, maar toch maakt ze mij ‘s nachts nog wakker. ‘t Is, zoals ze zeggen, van den hond…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier