Honden krijgen extra vrijheid in Oostende, straks uniforme regels aan de kust?

Wie wil genieten van een wandeling met de hond op de strand, checkt best de regels per kustgemeente. In sommige mag het enkel met de hond aan de leiband, in andere mogen de honden vrij loslopen. © Benny Proot
Gillian Lowyck

Wie met zijn of haar hond naar zee trekt, zoekt best vooraf op waar je wel en niet terecht kan op het strand, want het is onduidelijkheid troef. Elke kustgemeente hanteert andere regels over honden op het strand. Soms mag het met een leiband, soms mogen ze vrij rond lopen. Op het ene strand mag alles, op het andere niets. Zelfs de tijdstippen van het zogenaamde seizoen zijn anders voor elke gemeente. Oostende heeft deze week de regels voor honden aangepast, maar voorzitter van het Kustburgemeestersoverleg Steve Vandenberghe (SP.A) pleit voor een consensus.

Voor honden, en hun baasjes, is het strand een gedroomd speelterrein. Ravotten in het zand, duiken in de golven, iedereen heeft er deugd van. Dat vinden ze ook in Oostende, waar sinds deze week de momenten waarop je met je viervoeter op het strand mag fors uitgebreid zijn. Concreet betekent het dat iedereen met de hond op het strand mag van 1 oktober tot 31 maart, en dat zonder de verplichting ze aan de leiband te houden. In april, mei, juni en september zijn honden welkom voor 10 uur en na 18.30 uur. Tijdens de maanden juli en augustus is dat nog iets beperkter, met name voor 10 uur en na 20 uur.

Voorheen mochten de honden slechts in een afgebakende strandzone vrij loslopen in Oostende. Dat wordt nu dus fors uitgebreid, met slechts twee zones waar het niet mag: op het Sportstrand en op advies van Natuurpunt ook niet in het gebied tussen de Westlaan en de grens met Middelkerke. In dat laatste stuk vertoeven veel waadvogels zoals de drieteenstrandloper, bonte strandloper, paarse strandloper, steenloper, scholekster, zilverplevier en kanoet. Die zouden opgeschrikt worden door loslopende honden.

Afval

Fabrice Goffin, voorzitter van het dierenasiel het Blauwe Kruis van de Kust en zelf groot hondenliefhebber, reageert tevreden. “Ik vind het een heel goede zaak. Ik ga zelf elke week met mijn hond naar het strand en moet eerlijk toegeven dat ik vorig jaar al de regels overtrad, maar dan wel ‘s avonds”, verklapt hij. “Sommige mensen reageren niet positief, omdat ze vrezen voor hondenpoep op het strand. Ach, het komt altijd op hetzelfde neer, hé. Zorg voor educatie! Er verschijnen vaak foto’s van het strand dat vol afval ligt, waar geen enkele hond is gepasseerd. Nu, ik kan het initiatief alleen maar toejuichen. Als hondenliefhebber én als Oostendenaar.”

Dezelfde regels voor elke kustgemeente? Grote zever, we willen toch geen eenheidsworst – Burgemeester Marc Vanden Bussche

Maar niet iedereen vindt het dus een goede zaak. Volgens oppositiepartij SP.A-Stadsmakers is de wijziging te weinig doordacht en te snel doorgevoerd. “Sinds vorige zomer mochten de honden vrij rondlopen op het Klein Strand, ook in de zomer. Dat wordt nu veranderd en we betreuren dat”, zegt gemeenteraadslid Tom Germonpré.

Hittebrigade

Dat een simpele wandeling met de hond langs het strand geen evidentie is, blijkt als we even een blik werpen langs de rest van de kust. Zo goed als elke kustgemeente hanteert een andere regelgeving. Er zijn overal zones op het strand waar je viervoeter los mag lopen, maar niet tijdens bepaalde periodes. En die zijn ook bijna overal anders. Een voorbeeld: in De Panne mogen honden loslopen van 1 oktober tot 31 mei, in Bredene mogen ze dan weer van 15 oktober tot 15 maart losgelaten worden.

Verwarring troef dus. Volgens Blauwe Kruis-voorzitter Fabrice Goffin heeft deze versnippering zelfs een gevaarlijk gevolg: “Toeristen weten vaak niet waar ze wel en niet met hun hond terecht kunnen aan onze kust. Dat zorgt ervoor dat de dieren vaak achtergelaten worden in wagens. Daarvoor richtten wij trouwens een Hittebrigade op, die in de zomer erop toe ziet dat er geen dieren worden vergeten in snikhete voertuigen.”

Leiband

Nog een heikel punt is of de hond al dan niet aan de leiband moet. Volgens Fabrice Goffin is dat een vereiste. “Voor de veiligheid van kinderen, mensen en andere honden. Ik hoor het al te vaak dat er ongelukken gebeuren. Je kan niet weten welk aandachtspunt je hond plots ziet. Ik heb zelf een Duitse Herder en denk er niet aan om die los te laten lopen op het strand. Er bestaan leibanden van meer dan tien meter, dat is echt wel voldoende.”

Er zijn drie gemeenten waar honden nooit los mogen lopen op het strand en de leiband een verplichting is: Nieuwpoort, Koksijde en Blankenberge. Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche (Open VLD) motiveert die beslissing. “Voornamelijk zodat de honden de rust van de wandelaars niet verstoren. Ik ga vaak wandelen op het strand en weet wat het is. Als je je hond aan de leiband houdt, is iedereen tevreden: de wandelaar die van de rust geniet en het baasje dat zo controle uitoefent over de hond. In Koksijde en Oostduinkerke moet je je hond dus altijd aan de leiband houden. We zijn momenteel wel op zoek naar een locatie voor een hondenloopweide”, benadrukt Vanden Bussche.

In Oostende mogen honden voortaan in bepaalde periodes vrijuit ravotten op het overgrote deel van het strand.
In Oostende mogen honden voortaan in bepaalde periodes vrijuit ravotten op het overgrote deel van het strand.© Benny Proot

Voorzitter van het Kustburgemeestersoverleg Steve Vandenberghe (SP.A) wil werk maken van de versnippering in regelgeving over honden op het strand. “We moeten hier inderdaad het debat over voeren. Dat er een éénvormige regelgeving is langs de kust, lijkt me logisch. Het lijkt me belangrijk dat we dit op elkaar afstemmen. Ik zet dit punt dus op de agenda voor het Kustburgemeestersoverleg.”

Maar als het van burgemeester Marc Vanden Bussche afhangt, blijft elke gemeente zijn eigen regels behouden zoals het nu is. “Ik vind dat grote zever. Elke gemeente is anders en het is belangrijk dat elk zijn autonomie behoudt. Sommige hebben een breder strand bijvoorbeeld. We moeten er geen eenheidsworst van maken.” Dat belooft pittige discussies op het nakende Kustburgemeestersoverleg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier