Een zonnige donderdagavond, iets voorbij 18 uur. Zussen Laura en Margot Lefevre uit Kuurne en Heule wandelen met hun hondjes Nina, Lily en Lilo, drie Cavalier King Charles-spaniëls, richting de gloednieuwe hondenweide in het Sportpark. "Ideaal toch?", lacht Laura bij het binnenstappen. "Tot voor kort moest ik naar de Gavers om de hondjes even in de natuur los te laten. Met de auto, ja. Deze plek is veel dichter bij huis, we kunnen nu gewoon te voet tot hier komen. Veel beter én gezonder. Wij zijn heel blij dat de gemeente hier zo'n losloopzone heeft kunnen realiseren. We hebben er eventjes moeten op wachten, maar dit maakt veel goed."

Bij voetbalvelden

De plannen voor een hondenweide of loopzone lagen al langer op tafel, alleen vond het gemeentebestuur geen gepaste locatie. "We hebben verschillende opties overwogen, maar telkens bleek iemand uit de buurt zich te verzetten", aldus Chris Delneste (CD&V), huidig gemeenteraadsvoorzitter maar oud-schepen en trekker van het project. "De meeste mensen zijn voor een hondenweide of loopzone, zolang die maar niet te dicht bij hun woning ligt."

Yvette met Charlie, Margot en Laura met Lily, Nina en Lilo. Zij zijn heel blij met de installatie van de nieuwe hondenweide. © OV

Uiteindelijk werd de oplossing geboden door het beheersorgaan van de sportinfrastructuur. Daar verklaarde men zich unaniem akkoord om de hondenzone op het Sportpark in te richten, al bleef het zoeken naar de geschikte plaats. "Het grasveld voor terrein 4 was een optie, maar daar hadden we te veel passage van kinderen die naar het zwembad of de sporthal trekken. Ook tussen terrein 1 en de jeugdlokalen kon het, al zag de voetbalclub dat niet zitten omdat bezoekers zo gratis naar de match kunnen kijken. Uiteindelijk zijn we op deze dode hoek gestoten, die op deze manier een nieuwe actieve, invulling krijgt."

Lilo en Lily amuseren zich rot, de schuchtere Nina blijft net iets dichter bij haar baasjes. "Dat grote en kleine honden hier samenzitten, vind ik niet echt een probleem", aldus Laura nog. "Wie naar een hondenweide komt, moet controle hebben over zijn of haar hond."

Margot in de hondenweide. © OV

Die controle heeft Yvette Lattré helemaal. De kleine Charlie, ook al een Cavalier King Charles-spaniël, volgt rustig in haar spoor. "'t Is de mijnen niet", zegt ze meteen. "Mijn Lady heb ik een week of zes geleden moeten laten inslapen. Charlie is het hondje van mijn buurman, maar ik hou ervan om met hem te gaan wandelen." Ook Yvette is opgetogen over de hondenweide. "Dit is echt de juiste plaats. Net groot genoeg, gezellig, rustig, uit de drukte. Er zijn zoveel honden in Kuurne, eindelijk hebben ze ook hun plekje. Het enige wat ontbreekt, is misschien een pompje voor water."

Yvette in de hondenweide. © OV

Niet zwemmen

Weinig zorgen dus voor de honden en hun baasjes, alleen neemt de losloopzone een deel van de oever van het water aan Hoeve Vandewalle in. En dat is niet helemaal naar de zin van een aantal Kuurnse Hoevevissers. "Ik kan dat wel ergens begrijpen", geeft Laura toe. "Maar er is in mijn ogen nog voldoende ruimte om te hengelen. Dit initiatief kan niet alleen honden, maar ook mensen samenbrengen. Het is de ideale plaats om mensen uit je eigen gemeente te leren kennen. Of ze nu met hun hond komen of vis komen vangen. Laat ons gewoon vriendelijk zijn voor elkaar."

© OV

Schepen van Sport Jan Deprez (CD&V) treedt haar daarin volledig bij. "Een beetje verdraagzaamheid is de basis van een mooi verhaal. We hebben deze locatie natuurlijk voorgelegd aan de vissersclub. En uiteraard is niet iedereen 100 procent tevreden, maar mits een aantal tegemoetkomingen qua ruimte ging men toch akkoord." Zo moest de bocht gevrijwaard worden en moet je als visser de volledige oever kunnen blijven betreden.

Laura in de hondenloopzone. © OV

"De samenwerking met het gemeentebestuur is eigenlijk goed verlopen", zegt Geert Holvoet, secretaris van de Hoevevissers. "Wij hebben van in het begin goed gecommuniceerd met onze leden. Er zullen een paar mensen zijn die zich zorgen maken, maar als club zijn wij niet per se tegen. We wilden wel niet dat de honden konden zwemmen, maar dat is met afrastering opgelost. Wat het contact met de hondenbaasjes betreft: ook vroeger kwamen hier heel wat mensen wandelen, met of zonder hond. Het enige wat we vragen is dat iedereen oplet voor het materiaal. Ik zie het eigenlijk wel goed komen", besluit Geert.

Yvette, Laura en Margot in de hondenweide. © OV