Homokoppel wacht al 7 jaar op adoptiekindje

Redactie KW

Als alles volgens plan verloopt, worden Jurgen Rubrecht en Lorenzo Maertens volgend jaar papa en papa.

Lorenzo Maertens en Jurgen Rubrecht kijken uit naar de komst van hun baby’tje. (Foto JVGK)

Het koppel uit Heule staat bovenaan de wachtlijst. “Zeven jaar geleden begonnen we de procedure en straks is het hopelijk zover”, stellen beiden. “We kijken er enorm naar uit om ons dagelijks over een baby te bekommeren.”

Cursussen volgen

Jurgen (32) en Lorenzo (36) vormen al meer dan tien jaar een koppel en hebben beiden al een hele tijd een kinderwens. “Toen ik 15, 16 jaar was, droomde ik er al van om later een gezin te stichten”, vertelt Jurgen die in het woonzorgcentrum Heilige Familie van Kuurne werkt. “Zowat zeven jaar geleden zijn we samen naar een informatieavond over adoptie gegaan en daarna hakten we samen de knoop door: we zouden een kindje adopteren.”

“Maar een kind adopteren, gaat niet zomaar”, pikt Lorenzo die in het medisch laboratorium Bruyland in Kortrijk werkt. “Zo hebben we eerst een aantal cursussen moeten volgen. Over kinderpsychologie bijvoorbeeld, en over de regelgeving rond adoptie. We moesten ook enkele keren langs voor een gesprek. Altijd samen trouwens: we konden de cursussen of gesprekken met andere woorden niet onder ons tweeën verdelen. Bovendien vonden veel lessen plaats in Gent of Antwerpen en dikwijls op zaterdag van 8 uur tot 12 uur of op een weekdag.”

Goede nieuws 10 dagen op voorhand

Opmerkelijk is wel dat Lorenzo en Jurgen pas tien dagen op voorhand zullen weten dat ze papa en papa worden. “In die periode is het de bedoeling dat we drie keer naar het pleeggezin trekken om al een band met het kindje te smeden. Maar die bezoeken kunnen sowieso pas afgelegd worden nadat de biologische ouders de afstandsakte ondertekend hebben. Dat zullen ongetwijfeld tien hectische dagen worden om alles goed geregeld te krijgen, maar we kijken er wel enorm naar uit.”

“Of het een jongen of een meisje wordt, weten we natuurlijk niet”, aldus Lorenzo. “Maar het geslacht maakt ons ook niet uit. Wel weten we dat het kindje ongeveer acht weken oud zal zijn en uit België komt. De wet voorziet immers een bedenktijd van twee maanden. Daarom wordt het baby’tje, nadat het is afgestaan, eerst een periode opgevangen in een pleeggezin. Dat gezin laat ons wel de keuze wat betreft een naam. Of we er al eentje hebben? We hebben enkele namen in ons hoofd, maar we willen die liever niet verklappen.”

(AXV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier