Homohater aan het werk in Menen? “Auto toegetakeld omdat we homokoppel vormen”

Volgens het slachtoffer werd hun auto met opzet toegetakeld omdat zij een homokoppel vormen. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Is het een geval van vandalisme of kan er worden gesproken van een laaghartige daad van homofobie? Voor Menenaar M.V.S. bestaat er weinig twijfel. “Van zodra we de regenboogvlag aan onze gevel hebben vastgemaakt, werd onze auto met een schroevendraaier onder handen genomen.”

17 mei staat bekend als de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, een dag waar we als maatschappij afstand nemen van iedere vorm van discriminatie op basis van gender en geaardheid. “Dit jaar twijfelden we eigenlijk of we onze regenboogvlag wel boven zouden halen. We hoorden van enkele vrienden dat ze in hun streek wel wat problemen hebben gehad en dat was niet meteen onze bedoeling.”

M.V.S. woont al sinds jaar en dag samen met zijn echtgenoot in de Hogeweg en de volledige buurt kent hen ook als het rustige holebikoppel. “We hebben nog nooit problemen ondervonden door onze geaardheid”, gaat hij verder. “In Menen zijn mensen soms nogal conservatief, maar daar blijft het ook bij. Ik overtuigde mijn man dan ook om de vlag toch buiten te hangen en onze steun te tonen in deze strijd. Zaterdag lieten we de regenbloogkleuren met trots wapperen, iets wat we misschien beter niet hadden gedaan.”

Schroevendraaier

In de nacht van zaterdag op zondag werd hun wagen geviseerd door een vandaal. “Toen we zondag wilden vertrekken, merkten we meteen het gat in de motorkap van onze wagen op”, verzucht hij. “Aan de vorm te zien, lijkt het er sterk op dat iemand met een schroevendraaier er los doorheen heeft geslagen. Wie doet zoiets nu? Wij hebben geen ruzie met de mensen, dus waarom zouden ze ons nu willen viseren?”

Volgens M.V.S. moet een verklaring dan ook worden gezocht bij hun geaardheid. “De nacht dat we de vlag hebben laten wapperen is de nacht dat onze auto onder handen werd genomen”, sluit hij af. “Als kers op de taart is ook enkel onze auto beschadigd, terwijl de straat vol stond. Het is de eerste keer dat we worden geconfronteerd met homofobie en we hopen ook dat het hierbij blijft. We hebben klacht ingediend bij de politie, maar aangezien het tegen onbekenden is, vrezen we er ook voor dat het zonder gevolg zal worden geklasseerd.”

De politie startte ondertussen een onderzoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier