Hommeles tussen Andrei en concertorganisator: “Optreden of 50.000 euro dwangsom”

Andrei kroop uiteindelijk door het oog van de naald. © JRO
Redactie KW

Optreden of een dwangsom van 50.000 euro betalen. Die keuze kreeg de Oostendse zanger Andrei Lugovski van een concertorganisator. De zaak werd uiteindelijk zelfs in de rechtbank beslecht. Voorlopig in het voordeel van de zanger.

Een opmerkelijke zaak in de Brugse rechtbank van kortgeding. Een concertorganisator stapte namelijk naar de rechter om te eisen dat de Oostendse zanger Andrei Lugovski (36) bij hem zou optreden. Een afspraak die via een tussenpersoon was gemaakt, maar waar de zanger naar eigen zeggen nooit mee akkoord ging. De concertorganisator gaf niet op en eiste via de rechtbank een dwangsom van 50.000 euro als de zanger niet zou optreden. “Er zijn 370 tickets verkocht. Dat gaat ook over arrangementen met overnachting. Die mensen gaan uiteraard ontgoocheld zijn als hij niet komt”, zegt Gino Verhamme, de organisator.

De Oostendse zanger werd bijna twee jaar geleden met rattenvergif vergiftigd en kroop uiteindelijk door het oog van de naald. De man kon bijna twee jaar niet optreden, maar werkte aan een comeback. Die maakte hij uiteindelijk afgelopen zondag in zijn thuisstad Oostende. Sinds de vergiftiging lijkt de schare fans van de zanger alleen maar gegroeid. Concertorganisatoren pakken dan ook graag met zijn naam op hun affiches uit. Eén van die affiches gaat al maandenlang rond en stelt dat Lugovski komende zondagmiddag zou optreden in het kusttheater ‘t Colisée in Blankenberge.

Geen contract ondertekend

Maar Lugovski weigert om in Blankenberge op te treden. Een week na zijn allereerste concert zou zijn stem nog niet genoeg gerecupereerd zijn. Bovendien werd het concert via een tussenpersoon geregeld en maakt de zanger zich sterk dat hij nooit zijn goedkeuring had gegeven. “Hij heeft nooit een contract ondertekend. En hij liet de organisator in april al weten dat hij niet zou optreden en de affiche in kwestie dus aangepast moest worden”, zegt zijn advocaat Elise Standaert.

Het feit dat het vonnis nu in het voordeel van Lugovski is, betekent echter niet dat de zaak zelf geen staartje meer kan krijgen

De rechter in kortgeding sprak zich niet over de grond van het geschil uit. Maar hij stelde wel dat de eis van de concertorganisator ongegrond was. Mede omdat die te lang wachtte om naar de rechtbank te stappen. Bovendien kan een rechter in kortgeding geen definitieve beslissing opleggen. En de zanger verplichten om op te treden zou dat wel zijn. Het feit dat het vonnis nu in het voordeel van Lugovski is, betekent echter niet dat de zaak zelf geen staartje meer kan krijgen.

Voor de organisator van het concert zijn er momenteel nog twee mogelijkheden. “Alles afzeggen is nu geen optie meer. Of hij komt zondag optreden en dan is er niets aan de hand. Of hij stuurt zijn kat. Ik heb in dat geval al een alternatief voorzien, maar zal dan uiteraard met heel wat kwade fans moeten afrekenen. Dan ga ik wel verder procederen. Ik ben ervan overtuigd dat we een sterke zaak hebben.”

Minnelijke regeling?

Maar dat Lugovski zondag op het podium in Blankenberge zal staan lijkt ijdele hoop. Zijn advocaat laat weten dat daar geen sprake van zal zijn. “Maar we zijn wel nog aan het bekijken of er geen minnelijke regeling getroffen kan worden. Eventueel in de vorm van een later optreden. En dat om zijn fans toch tegemoet te komen”, aldus meester Standaert.

(TLG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten