Hommage aan kunstenaar José Vermeersch in Heule en Bissegem

Pol Vermeersch, Schepen Axell Ronse, Rik Vermeersch en Wim Korink onthullen een beeld. © foto KDS
Redactie KW

Het Kortrijks stadsbestuur brengt hulde aan José Vermeersch. Bronzen beelden van José Vermeersch, een der grootste naoorlogse Vlaamse Beeldhouwers uit de vorige eeuw, hebben nu een vaste stek in Heule en Bissegem.

José Vermeersch werd geboren op 6 november 1922 in Bissegem en overleed in 1997 in Lendelede. Als kind werd zijn talent al op school opgemerkt. Ze moedigden hem aan om de kunstacademie te volgen. De weg naar het kuntenaarsbestaan van José was zo geëffend.

Ziro met Saïke zijn thuis

Het kunstwerk Ziro met Saïke werd onthuld te Bissegem aan OC De Troubadour. Het bronzen beeld stelt een geknielde naakte vader voor die met open armen, balancerend, een kind op de schouders draagt. De bijzondere houding en gebaren trekken de aandacht. Het oorspronkelijk beeld dateert van 1969 en was uit terracotta beschilderd met zwarte verf om het effect van brons te verkrijgen. Na het overlijden van de kunstenaar liet men het beeld afgieten in brons in acht exemplaren. Dit beeld komt uit de collectie van Stedelijke Musea Kortrijk.

Veel volk op het José Vermeerschplein.
Veel volk op het José Vermeerschplein.© foto KDS

De kinderen van de grootmeester, Rik en Pol en Vera Vermeersch, hebben er een goed gevoel bij. “Ziro met Saïke zijn aangekomen waar ze worden verwacht, in hun thuishaven, hun bakermat. De geschiedenis heeft het zo gewild”, omschrijft zoon Pol Vermeersch. “Het is een uitverkoren plek: Bissegem, de speeltuin van mijn vader zijn kindertijd. In Bissegem bloeiden zijn verbeelding en zijn zintuigelijke prikkels in volle frisheid open. Ziro is de poortwachter die de jonge generatie optilt naar ongekende verten, naar nieuwe horizonten”, vertelt Pol in zijn speech.

Kunst en ontmoeting op het José Vermeerschplein

Op het José Vermeerschplein te Heule pronken vanaf nu drie kunstwerken over José Vermeersch. De Beeldenaars, een collectief van Heulse vrienden, hebben het initiatief genomen om kunst in het straatbeeld van Heule te promoten. Dit jaar brengen ze een hommage aan kunstenaar José op het naar hen genoemd José Vermeerschplein. De familie Vermeersch schenkt hiervoor twee bronzen beelden. Een figuratie van de hand van José en een portretbeeld van Wim Korink. Naast deze beelden staat ook een sokkel met een gezegde van José “Ik reageer tegen de vormelijkheid in naam van het leven.”

Rik en Pol Vermeersch bij kunstwerk Ziro met Saïke van vader José Vermeersch.
Rik en Pol Vermeersch bij kunstwerk Ziro met Saïke van vader José Vermeersch.© foto KDS

Een portretbeeld van José Vermeersch is van kunstenaar Wim Korink (82) uit Rotterdam. Wim Korink leerde José kennen in 1981. José was er toen artist in residence in het Nederlandse Heusden. Het kunstwerk werd gemaakt in 1992 naar aanleiding van een project Dubbelportretten. Voor dit project maakte Wim, samen met de Nederlandse kunstenaar Jaap Hartman, 28 dubbelportretten. “De modelsessies liepen niet vlotjes. José stelde alles in het werk om ons uit onze concentratie te halen”, zegt Wim Korink. “Dit door zijn onbegrensde gastvrijheid. Hilarisch maar zorgwekkend als je tot een goed resultaat wil komen. Ik hoop, dat José hierdoor bij de bewoners, in dierbare herinnering, zal voortleven. José was voor mij een rencontre, die door zijn warme en wezenlijke blik op zijn medemens, een blijvende diepe indruk op mij maakte”, besluit kunstenaar Wim Korink. Naast het portretbeeld staat een bronzen figuur van de hand van José Vermeersch uit 1969.

De onthulling van de kunstwerken werd gepaard met een heus volksfeest. De bewoners van de Hermanoswijk en de José Vermeersch minnende kunstliefhebbers waren massaal aanwezig. Ze konden na de nodige speeches genieten van een glas, frieten, ijsje en een babbel. Het José Vermeershplein werd hiermee de ontmoetingsplaats bij uitstek. Wijlen José Vermeersch had het zeker zo gewild.

(CH/ foto’s KDS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier