Home Vrijzicht zet dementie in de kijker tijdens feestweek

Op de foto herkennen we v.l.n.r. Ria Decorte, Cecile Scharre, Monique Deschildre, Paul Pecceu, Francine Decock, Ivonne Taffin, Christine Jaecques, Marc Declerck, Heleen Debaene, Eline Hessel, Marianne Verbrugghe, Nadine Goudeseune en Mitta Meurisse. (foto RLa)
Redactie KW

‘Samen gaan voor wat echt telt!’ is geen loze slogan in Home Vrijzicht in Elverdinge. “In De Regenboog staan mensen met dementie en ouderen met zware zorgnood centraal”, aldus Els Lobelle. “En met de EHBD-koffer bieden we ondersteuning. Met De Fonkel vzw gaan we een nieuwe samenwerking aan.”

“Dementie was het hoofdthema tijdens de feestweek van de zorg in Home Vrijzicht”, vertelt communicatieverantwoordelijke Els Lobelle. “Elke vier seconden krijgt iemand in de wereld de diagnose met als meest voorkomende vorm de ziekte van Alzheimer. Het kleinschalig woon- en leefproject De Regenboog is een open huis voor bewoners met een bijzondere zorgvraag, waar een team van collega’s zorgt voor een zinvolle dagbesteding, onder leiding van een kerngroep. Om mantelzorgers, familieleden en geïnteresseerden te informeren en te ondersteunen, kunnen ze nu beschikken over een EHBD-koffer, wat staat voor Eerste Hulp Bij Dementie. In die koffer vind je folders, brochures, dvd’s en andere info over dementie, wat zijn de verwachtingen, waar kan ik hulp krijgen en dergelijke vragen.”

Buddywerking

“We zetten ook in op lotgenotencontact, zowel intern als externe. Daarvoor gaat Home Vrijzicht een samenwerking aan met de vzw De Fonkel. “Dit is een buddywerking voor mensen met jongdementie in de zuidelijke Westhoek. We organiseren wandelingen, creatieve activiteiten, museumbezoek en nog veel meer voor mensen met jongdementie en hun partner. Hierdoor ontstaan nieuwe vriendschappen en verbondenheid”, licht Ria Decorte van de vzw toe.

De week van de zorg werd afgesloten met de overhandiging van de cheque ‘Warmste Week-actie’ aan vzw De Fonkel en de officiële inhuldiging van de schommelstoel in de nieuwe ecologische, belevingsgerichte tuin van Home Vrijzicht. (RLa)

Alle info over de werking Home Vrijzicht op 057 22 41 80 of vzw De Fonkel op 0495 73 32 47 of op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier