Hogeschool Vives deelt 10.000 ‘earbuddies’ uit die pijn door mondmaskers moeten voorkomen

De earbuddies zorgen ervoor dat de elastieken van het mondmasker niet snijden in de huis achter de oren. © Vives
Annelies Nollet

Kort na de uitbraak van de coronacrisis richtte de West-Vlaamse hogeschool Vives, met afdelingen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout, al een speciale werkgroep op. Die werkgroep bestaat uit (zorg)technologen, verpleegkundigen en artsen die zich toeleggen op technologische oplossingen voor coronaproblemen. Zo ontwikkelden ze al gelaatsschermen en een deurklink die je kan openen zonder handen. En nu zijn er dus ook de ‘earbuddies’, die het dragen van een mondmasker wat aangenamer maken.

Wat we nu beleven is nooit gezien, een mondiale gezondheidscrisis. Heel wat mensen moeten werken in zeer moeilijke en ongekende omstandigheden. Niet in het minst de mensen uit de zorgsector die in de frontlinie staan”, klinkt het bij Vives. “Onze onderzoekers, docenten en studenten zetten zich daarom in om met behulp van technologie en innovatie in deze crisis ondersteuning te bieden aan de eerstelijnsverzorgers en mee met hen te zoeken naar oplossingen.”

Druk verminderen

Beschermend materiaal zoals mondmaskers maken een noodzakelijk deel uit van de dagelijkse ‘outfit’ van zorgverstrekkers. Urenlang een mondmasker dragen, kan echter zijn sporen nalaten op de huid. Een gekend probleem is het ontstaan van huidproblemen ter hoogte van de oren door druk en frictie. Daarom is Vives op zoek gegaan naar een oplossing om het dragen van de mondmaskers aangenamer te maken. “Met het interdisciplinair team van (zorg)technologen, verpleegkundigen en artsen, kwamen we bij de earbuddies! Dat is een hulpstuk waardoor het mondmasker minder snijdt en dus beter past op het gezicht.” De earbuddies zijn geschikt voor chirurgische en FFP2 mondmaskers. Doel van de earbuddies is om de druk te vermijden achter de oren, maar die niet te verleggen naar andere plaatsen. “Belangrijk is dus dat zorgverstrekkers de earbuddies zelf eens testen om te kijken op welke hoogte ze het hulpstukje best plaatsen zodat het mondmasker nog steeds mooi aansluit maar het dragen ervan toch al comfortabeler aanvoelt.”

De earbuddies zijn ook geschikt voor zelfgemaakt maskertjes met elastieken rond de oren. Alle studenten verpleegkunde en vroedkunde die momenteel stage lopen, kregen persoonlijk een earbuddy per post toegestuurd. Op die manier wil het studiegebied verpleegkunde en vroedkunde hun studenten op stage maximaal ondersteunen en hen in alle veiligheid zo comfortabel mogelijk te laten werken. Daarnaast kregen ook een groot aantal zorginstellingen en ziekenhuizen in de regio exemplaren toegestuurd. In totaal gaat het om meer dan 10 000 stuks die werden verdeeld.

Wie doet mee?

De hogeschool stelt ook deze ontwikkeling ter beschikking onder een Creative Common Licentie, wat betekent dat iedereen het ontwerp mag gebruiken, aanpassen en verdelen zolang dit niet voor commerciële doeleinden gebeurt. In het bijzonder wordt een oproep gedaan naar scholen om te zelf earbuddies te gaan produceren en verdelen in de lokale zorginstellingen.

De deurknop waarmee je een deur kan openen zonder handen is al volop in productie.
De deurknop waarmee je een deur kan openen zonder handen is al volop in productie.© Vives

Zorginstellingen kunnen ook nog steeds gelaatsschermen en handenvrije deuropeners aanvragen via www.vives.be/coronatech. Intussen hebben zich al 25 maakbedrijven uit binnen- en buitenland aangemeld om de deuropeners te produceren en verdelen. “Kunnen we je nog helpen in de zoektocht naar een zorgtechnologische oplossing, neem zeker ook contact met ons op, rechtstreeks of via de website”, klinkt het ook nog.

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.