Hogeschool maakt plaats voor woonproject The Waves in Oostende

Hannes Hosten

Het gebouw van de hogeschool Vives aan de Troonstraat zal plaatsmaken voor The Waves, een project met vier gebouwen van elk 14 bouwlagen, met in totaal 430 woonappartementen en een tiental winkels. Dat maakt Vastgoed Degroote bekend.

Ongeveer een jaar geleden kocht Vastgoedgroep Degroote het gebouw van de hogeschool Vives langs de Troonstraat. Het andere – deels beschermde – gebouw van de hogeschool op de Zeedijk werd verkocht aan Global Estate Group uit Oostkamp, maar die maakte nog geen plannen bekend.

Vives verhuisde bijna alle opleidingen naar Brugge. In Oostende bleven enkel de luchtvaartopleidingen, gevestigd nabij de luchthaven, en de professionele bachelor bouw over. Die laatste is nu nog gevestigd in het gebouw aan de Troonstraat, maar verhuist naar een nieuwbouw op de plaats van het huidige postsorteercentrum aan de Lijdraaiersstraat.

Vier bouwvolumes

“Dit nieuwe woonproject bevindt zich op een boogscheut van de zee – vandaar de naam ‘The Waves’ – en grenzend aan de Wellingtonrenbaan”, aldus Jan Degroote van Vastgoed Degroote. “Dit project werd goedgekeurd zonder dat iemand van de omwonenden in beroep ging. Het toont aan dat het project gedragen is door de wijk.

Hogeschool maakt plaats voor woonproject The Waves in Oostende

“The waves bestaat uit vier organische bouwvolumes, die meanderen langsheen de Troonstraat”, vervolgt zijn broer David Degroote. “Het zijn vier losstaande gebouwen en ze staan weg van de rooilijn, wat maakt dat de Troonstraat voldoende zonlicht ontvangt en niet afgesloten wordt door één massief bouwblok. De bouwvolumes sluiten aan bij de bestaande gebouwen in de buurt.”

430 appartementen

Het project heeft geen voor- en achterkant. The Waves zijn zowel richting zee als naar de Wellingtonrenbaan en de Wellington Golf gericht. Elk van de vier gebouwen bestaat uit een sokkel van een achttal bouwlagen en daarop een ‘lampion’ – de eigenlijke toren – van nog een zestal bouwlagen.

“Het totale project bestaat uit een 430 tal woonunits en een 10-tal residentieel ondersteunende winkels.Daarenboven voorzien we ruim 450 ondergrondse garageboxen en een rotatieparking van 110 plaatsen“, zegt David Degroote. “Om het comfort te optimaliseren en vaste bewoning te stimuleren, voorzien we ook ruim 200 private bergingen en 1.000 fietsplaatsen. Verder voorzien we langs de kant van de Troonstraat een ruim publiek plein, vergezeld van leuke terrasjes.”

Eerste fase vanaf 2019

De bouw en verkoop van de vier fases zal zich van west naar oost verplaatsen, dus van de kant van Middelkerke richting centrum Oostende. De eerste vergunde fase in The Waves zal Sea heten en gebouwd worden op de bestaande parking. Sea omvat een 120-tal units, allen voorzien van een groot buitenterras tussen de 20 en 40 m². Er komen appartementen met één, twee of drie slaapkamers en een oppervlakte tussen 60 en 140 m². De prijzen zullen variëren tussen 180.000 en 600.000 euro met een mediaan van 350.000 euro.

Hogeschool maakt plaats voor woonproject The Waves in Oostende

“De verkoop startte op dinsdag 8 mei en de werken van de eerste fase zullen starten in het voorjaar van 2019. We voorzien een bouwperiode van twee jaar, zodat de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen tegen de zomer van 2021. Het bouwen van de hele site zal acht jaar duren en ruim 170 miljoen euro kosten.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.