Hogere Zeevaartschool, VDAB en Marine bundelen opleidingen in Zeebrugge

Op de foto van links naar rechts admiraal Wim Robberecht (commandant van de Marine), Rowan Van Schaeren (algemeen directeur Hogere Zeevaartschool) en Fons Leroy (gedelegeerd bestuurder VDAB). © RJ
Redactie KW

Het opleidingscentrum van VDAB in Zeebrugge, het competentiecentrum van de Marine in Brugge-Sint-Kruis en de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen bundelen hun krachten voor hogere maritieme beroepsopleidingen. In Zeebrugge stelden ze Maritime Competence & Career Center (MC3) voor.

“Wij zijn allemaal zeevaarders en dus is deze samensmelting logisch”, zegt marinecommandant admiraal Wim Robberecht. “Al onze beroepsopleidingen hebben dezelfde doelstelling: mensen vormen voor een loopbaan als werktuigkundige of dekofficier. We boden soms dezelfde opleidingen aan voor elk twee of drie mensen in de klas. Samen kunnen we dit efficiënter doen.”

“Er is heel veel behoefte aan geschoolde krachten voor de scheepvaart, denk maar aan de 2.500 officieren waar de baggersector om vraagt”, zegt Rowan Van Schaeren, algemeen directeur van de Hogere Zeevaartschool. Het Maritime Competence & Career Center (MC3) zal mensen scholen voor zowel de industrie als overheden. Het toepassingsgebied van deze maritieme beroepsopleidingen omvat de volledige trainingen in het kader van de internationale standaarden (STCW), estuaire vaart, visserij, bedrijfsopleidingen op maat en commerciële yachting. Dit pakket kan uitgebreid worden tot de binnenvaart, pleziervaart en andere domeinen.

“Vandaag vroegen we aan de FOD Mobiliteit goedkeuring voor ons eerste gezamenlijk opleidingstraject tot stuurman van wacht (officer of the watch). Normaal gesproken mogen we binnen enkele weken een beslissing verwachten. Daarna gaan we uitbreiden met trajecten voor werktuigkundigen en kapiteins ter lange omvaart. In eerste instantie blijven de drie locaties Zeebrugge, Brugge-Sint-Kruis en Antwerpen actief. We zullen de cursisten en lesgevers telkens op de meest efficiënte manier op de juiste plaats samenbrengen“, zegt Bie Van Deun van de Hogere Zeevaartschool, die MC3 praktisch coördineert.

Een eerste troef voor gezamenlijk nut werd vandaag in gebruik genomen: een splinternieuw zwembad op de marinebasis in Zeebrugge. Dit 25 meter-bad is door zijn diepte van 5 meter geschikt voor duik- en veiligheidsoefeningen.

(RJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier