Hoge temperaturen lonken, maar zwemmen in zee mag niet volgende week

De redders worden pas ingeschakeld vanaf 27 juni. © JRO
Redactie KW

Het badseizoen aan onze kust start officieel op zaterdag 27 juni. Komende week worden aan onze kust temperaturen verwacht van meer dan 25 graden. “Er komen geen redders op het strand voor zaterdag 27 juni”, zegt de Oostendse schepen Silke Beirens.

Maandag wordt de minst warme dag van de week. Met 18 graden en een stralende zon heeft echter niemand reden tot klagen. Maar vanaf dinsdag worden al temperaturen van 22 graden voorspeld. Woensdag, donderdag en vrijdag stijgt het kwik vlotjes boven de 25 graden en net dan zoeken mensen verkoeling in zee.

Toch worden pas vanaf 27 juni redders ingezet aan onze kust, dat beslisten de kustburgemeesters gezamenlijk. “Elk jaar is het moeilijk om mensen op te trommelen om vroeger redders in te zetten op ons strand”, vertelt de Oostendse hoofdredder Jonathan Devos. “Dat is ook dit jaar niet anders. We werken altijd met jobstudenten en die mensen hebben nu eenmaal examens in deze periode.”

Ook schepen Silke Beirens (Groen), bevoegd voor de strandreddingsdienst in Oostende is formeel. “Er komen geen redders op het strand voor zaterdag 27 juni”, zegt ze. “Zaterdag werd alle materiaal verdeeld en vanaf volgende week zaterdag zijn de strandredders elke dag aanwezig op het strand tot eind augustus.”

Met temperaturen boven de 25 gaden is de kans groot dat heel wat mensen toch de zee zullen opzoeken. “Baden in zee is en blijft verboden op plaatsen waar er geen redders aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat er ook niet in zee gezwommen mag worden voor 27 juni.”

Vorig jaar werden al strandredders ingezet op drie Oostendse posten vanaf het Hemelvaartweekend. Niet alleen in Oostende, maar ook in Koksijde, Oostduinkerke, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist werden toen redders ingezet. Vanaf 15 juni werden in Oostende zelfs al elke dag redders voorzien op de drie drukste posten. Dit jaar is dat duidelijk anders.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier