Hoezo ons kot beu…? Een rijm verlicht de pijm.

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Frank Buyse (60) zit óók thuis, maar gaat elke dag op zoek naar wat zon in donkere coronatijden. En deelt die graag. Wat hoop en humor, elke dag een vitamientje.

Volgens de universiteit van Gent is 37 procent van de burgers zijn kot beu, snakken we naar meer vrijheid. Nu ga deze West-Vlaamse burger niet ontkennen dat hij ook uitkijkt naar wat en hoe en hoeveel en waar en wanneer de Veiligheidsraad gaat versoepelen Maar kotsbeu….?

Ok, we moeten niet preteachen. Laatst zei mijn vrouw – die na twintig jaar huwelijk vijf weken lockdown nodig had om in te zien welk een gemakkelijk mens ik ben… – niet geheel onterecht: “Ik had het wel eens willen zien indien onze vier nog thuis woonden..?” En we hebben een leuke tuin, hebben een gekke hond om onze huidhonger te stillen én we werken nog allebei, dat scheelt véél.

Maar kotsbeu…? Ik werd helemaal zen! Ontdekte zelfs een poëet in mij.

Maud Vanhauwaert kan dat veel beter verwoorden (Maud is professioneel dichteres, ik ben nog maar een jong talent): “Poëzie is een shortcut naar een wezenlijke ontmoeting. Je kan de smalltalk overslaan en meteen iets wezenlijks aanraken.”

Ik wist al dat ik niet zo’n smalltalker ben, maar die mooie dag, gisteren, in mijn tuin, kwam plots een hele rederijker in mij naar boven. Ik keek naar een bloeiende boom en plots was daar mijn shortcut naar een wezenlijke ontmoeting.

Ik kijk naar jou, mijn boom

Even geen tijd voor een videocall of een zoom

Jouw merk ken ik niet

Ben je een eik of een meteoriet?

Je bent, denk ik, alvast geen populier

Maar dat interesseert mij geen zier

Ik verdrink in je goudgele bladeren

Geen mens moet mij nog naderen

Ik kijk naar jou, mijn boom

Uit mijn oren komt steeds minder stoom

Je bent ook geen beuk of een den

Maar corona en jij maken mij zen

Ik wilde nog toevoegen dat ik ook na deze lockdown verder in versvormen wilde leven. Maar ik vond geen ander woord dat rijmde op vormen dan wormen en ik wil geen vieze beesten meer in mijn verder leven.

Frank heeft geen idee van welk 'merk' de boom in zijn tuin is.
Frank heeft geen idee van welk ‘merk’ de boom in zijn tuin is.© FB

Vanhauwaert zei trouwens ook nog: “Je hangt poëzie niet zomaar aan de wilgen.” Maar kijk, maar, mijn boom is toch ook geen wilg? Ik weet nog steeds niet van welk merk wél – wie mij persé wil helpen frank.buyse@roularta.be – maar ik ben zeker: Vanhauwaert zou als jurylid voor de Poëziedebuutprijs van Theater aan Zee wel weten, Het Talent van het Coronajaar 2020!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.