Hoezo hittegolf? Emilie stapt naar Compostela: “Ik drink elke dag 4 liter water”

De hitte houdt Emilie Decloedt niet tegen. © gf
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het is warm en we blijven met z’n allen zoveel mogelijk binnen, liefst dicht bij een ventilator. Emilie Decloedt (31) uit Brugge niet: zij stapt onder een loden zon en temperaturen tot 37 graden elke dag 30 kilometer, op weg naar Santiago de Compostela.

De hittegolf treft niet alleen onze regio. Ook in Spanje is het snikheet. Toch houdt dat Emilie Decloedt (31) uit Brugge niet tegen om elke dag zo’n 30 kilometer te stappen, de voorbije dagen zelfs bij temperaturen tot 37 graden. “Hoe ik me daar tegen wapen? Met een zonnehoed en door elke dag 4 liter water te drinken. En die warmte is wel een extra last, maar ik kan er best goed tegen. Ik ben dan ook een echte zonneklopper.”

Emilie wandelt de zogenaamde camino: de tocht van Pamplona naar Santiago de Compostela, goed voor in totaal 729 kilometer. De Brugse is op 5 augustus gestart en hoopt op 3 september te arriveren in Santiago de Compostela. Vandaag, donderdag, is heeft ze Belorado al bereikt, op zo’n 160 kilometer van Pamplona.

Innerlijke rust

Haar voornaamste doel? Innerlijke rust vinden. “De voorbije jaren zijn wat chaotisch verlopen voor mij. Ik hoop dat ik tijdens deze trip bepaalde gebeurtenissen kan verwerken”, zegt ze. “Ik kwam op het idee toen ik vorig jaar op Ibiza een Italiaan ontmoette, Nicola. Het klikte en we besloten om de camino samen te wandelen. Het plan was om in februari te starten, maar door corona hebben we dat moeten uitstellen.”

Met onder meer deze zonnehoed wapent Emilie zich tegen de hitte.
Met onder meer deze zonnehoed wapent Emilie zich tegen de hitte.© gf

Emilie kende al enkele moeilijke momenten, niet in het minst door de hitte. “Tot nu toe heb ik vooral afgezien door de warmte, maar ook door spierpijn en blaren”, zegt ze. “Maar elke dag opnieuw vind ik de mentale kracht om door te gaan. Ik wil mezelf bewijzen: tonen dat ik niet zomaar opgeef en kan doorzetten. Mensen met dezelfde instelling ontmoeten, motiveert mij ook enorm. Ik hou van dit soort avontuur. En vooral de confrontatie met jezelf maakt deze tocht zo uniek.”

Ideaal moment voor de tocht

De avontuurlijke Brugse moest haar tocht al uitstellen door het coronavirus, maar ondervindt ook tijdens de wandeling dat de omstandigheden niet normaal zijn. “Een mondmasker is verplicht in elk dorp en de andere regels zijn ongeveer hetzelfde als in België, maar dat maakt de camino geen minder leuke manier om mensen te leren kennen”, klinkt het. “Het is nu eigenlijk het ideala moment om naar Compostela te wandelen. Er is voldoende plaats in de hotels en herbergen. Dus geen stress als je niet op tijd boekt!”

Ondertussen zit Emilie al vol plannen voor wanneer ze terug is. “Voor er sprake was van het coronavirus, hadden Nicola en ik alles opgezet om een pop-upzaak te openen in Brugge. We zouden er de keramiek van Nicola verkopen. Dat viel natuurlijk in het water, maar we willen daar straks toch nog mee starten. We gaan een Santiago-collectie uitwerken.”

Emilie stapt de 'camino', van Pamplona naar Santiago de Compostela.
Emilie stapt de ‘camino’, van Pamplona naar Santiago de Compostela.© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier