Hoezo, eenheidsworst op de Brugse Wintermarkt?

De veelbesproken Wintermarkt gaat vrijdag van start op de Markt en het Simon Stevinplein. Is het niet de naam – Kerstmarkt of Wintermarkt – waarover gebakkeleid wordt, dan klinkt er wel kritiek op het aanbod dat niet zelden als ‘eenheidsworst’ wordt omschreven. Ook Ward Devriese, horeca- uitbater en allround organisator, kent die kritiek én wil er ook iets aan doen. Hij pakt uit met een kraampje met kwaliteitsproducten uit het Brugse.

Mathias De Stecker, Eva Vanhulle, Ward Devriese en Marec. © Davy Coghe

De organisatoren van de Wintermarkt, met naast de schaatspiste ook de kerstmarkt, hebben het jongste jaren niet onder de markt. De kritiek over het weinig vernieuwende karakter en het beperkte aanbod in de kraampjes klonk steeds luider. Deze kritiek verstomde recent wat door een andere discussie die oplaaide – die over de naam van het evenement – maar is toch niet in dovemansoren gevallen bij het Brugs Handelscentrum (BHC), sinds jaar en dag organisator van deze wintermarkt.

Piste in de breedte

Het BHC dacht er eerst aan om om de ijspiste rondom het standbeeld van Breydel en De Coninck aan te leggen, maar dat bleek technisch niet haalbaar. Er werd nu voor geopteerd om de schaatspiste op de Markt in de breedte, evenwijdig met voorgevel van het Belfort, aan te leggen.

De organisatoren bestelden ook een vijftal grote chalets om in te schuilen voor regen of koude en om in een gezellig kader iets te drinken. Door deze nieuwe opstelling wordt alvast op de Markt een gezelliger, meer gesloten effect gecreëerd met kraampjes die naar elkaar toe gericht staan.

“We ontwikkelden zelfs een chocoladelikeur, die de basis vormt van een Brugse variant op de Irish Coffee”

Het Brugs Handelscentrum ging ook op zoek naar een vernieuwing en versterking van het aanbod voor de Bruggelingen, bezoekers en toeristen. Ward Devriese, bekend horeca-uitbater en organisator, sprong mee op de kar en zal lokale kwaliteitsproducten aanbieden in een kerstkraampje op het Simon Stevinplein. “Hoe ik bij het idee kwam om dit project er nog bij te nemen? Eigenlijk heeft het voor een groot stuk te maken met het feit dat ik jammer genoeg nog altijd het terras voor mijn zaak moet weghalen vanaf 15 november tot 15 maart”, zegt Ward. “Een zeer vervelende zaak. Want dat betekent een sterke omzetdaling en ik zit ook nog met mijn personeel, voor wie ik dan minder werk heb. Dus in die zin leek het me wel interessant om die omzetdaling te compenseren met een nieuw project op de kerstmarkt en dit is ook voor mijn medewerkers interessant.”

“Maar dat is niet de enige reden”, vervolgt Ward Devriese. “Samen met mijn vrouw baat ik namelijk ook een B&B uit en sommige gasten die bij ons over de vloer komen lieten zich nogal kritisch uit over het aanbod op de kerstmarkt. Wij kennen dus de kritiek dat het te veel eenheidsworst zou zijn… Het leek me wel een uitdaging om te helpen dat niveau wat op te tillen. Met ons concept zetten we volop in op kwaliteitsproducten uit Brugge en omgeving. De producten kunnen zowel ter plaatse verbruikt worden als aangekocht in een mooie cadeauverpakking.”

De Brugse Zonde

“We bieden koffie aan van de Brugse speciaalzaak Javana en chocolade van de bekende Brugse chocolatier Pol Depla”, aldus nog Ward. “Ik heb samen met Pol Depla ook een chocoladelikeur geproduceerd die we zelf zullen bottelen. Die krijgt de naam De Brugse Zonde en cartoonist Marec tekende het logo. Die likeur zal de basis vormen voor de Brugse Koffie, de Brugse variant van de Irisch Coffee.”

Ward biedt voorts ook nog de bekende koekjes Brugse Kletskoppen van het Oud Huis Deman aan. Voor de bieren werkt Ward samen met Siphon Brewing, de brouwerij bij het bekende restaurant Siphon in de Damse deelgemeente Damme. “We bieden vier bieren van Siphon op het vat aan”, stelt Ward. “En als hapje daarbij hebben we lekkere droge worsten van een artisanale landbouwer/slager die ook levert aan de coöperatie Boer Bas. En daar mag de pittige mosterd van Wostyn uit Torhout natuurlijk niet bij ontbreken!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.