Hoe zou het nog zijn met (5/6): Lowie Tomme: “Tegen Kasparov spelen, maakte toch wel indruk”

De weekends van Lowie Tomme staan nog altijd grotendeels in het teken van schaken. © HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Tien jaar was Lowie Tomme toen hij het als piepjonge schaker 55 zetten lang wist vol te houden tegen de Russische grootmeester Garri Kasparov. Vandaag is Lowie dubbel zo oud, start hij aan zijn masteropleiding burgerlijk ingenieur in Gent en is hij een van de beste schakers in de regio. “Schaken blijft mijn grote passie.”

Schaken leerde Lowie Tomme (20) van zijn ouders toen hij 5 jaar was. Nauwelijks een half jaar later versloeg hij hen al wanneer ze zich nog eens aan een partij waagden. Dat was al opmerkelijk, maar toch is het vooral zijn partij tegen Garri Kasparov die tot de verbeelding blijft spreken.

Hoe kwam het dat je in oktober 2010 mocht schaken tegen Kasparov?

“Er was vooraf een selectie en ik was uiteindelijk een van de tien jongeren die erbij waren. Er waren ook 20 volwassenen van de partij. Van de 30 deelnemers was ik de voorlaatste die eruitging en dit na 55 zetten. Ik had best nog 15 zetten extra kunnen doen, maar ik wist op dat moment al dat ik verloren was. Belangrijker was dat ik 25 zetten lang redelijk gelijke tred heb kunnen houden. Er deden ook enkele bekende Vlamingen mee. Zo tekende toenmalig Vlaams minister-president Kris Peeters present. Hij lag er iets voor mij uit, als vierde laatste.”

Wat deed het met jou om op zo’n jonge leeftijd te schaken tegen de man die al vaak omschreven is als de beste schaker aller tijden?

“Ik was toen al een grote fan van hem en dus was ik geïmponeerd. Kasparov heeft een grote uitstraling en een enorme persoonlijkheid. Tegen zo iemand ben je bij wijze van spreken al half verloren als je aan de partij begint. Op het ogenblik dat ik tegen hem uitkwam, was hij al vijf jaar gestopt in competitie, maar dat nam niet weg dat hij nog altijd absolute top was. Wat ook indruk maakte, was dat hij onder politiebegeleiding was toegekomen bij tv-bedrijf Alfacam in Lint, waar alles plaatsvond. Mogelijk had het te maken met het feit dat hij zich toen al openlijk uitsprak tegen het beleid van Russisch president Poetin.”

(Lees verder onder het kader)

BIO

Privé

Lowie Tomme (20) woont in de Nieuwenhovestraat in Waregem. Hij is de zoon van Filip Tomme (55) en Heidi Himpe (46). Hij heeft nog een zus Emma (22) en een broer Kamiel (19).

Opleiding

Hij is nu begonnen aan zijn masteropleiding burgerlijk ingenieur (chemische technologie). Voordien volgde hij de richting wiskunde-wetenschappen aan het Heilig Hartcollege in Waregem.

Schaken

Lowie staat nu ongeveer 150ste op de ranking schaken in ons land. Hij speelt met de Koninklijke Waregemse schaakvereniging Luctor et Emergo in competitie, in de derde klasse. In zijn club en in de regio is hij een van de beste schakers.

Jaren later heb je ook tegen Karpov gespeeld, nog een gewezen wereldkampioen. Maakte die evenveel indruk?

“Hij is toch niet iemand met dezelfde allure als Kasparov. Ik was ook minder gecharmeerd door zijn schaakspel. Bij hem heb ik een vijftigtal zetten min of meer gelijke tred kunnen houden.”

Door je schaakpassie ben je als kind onder meer in Italië en in Griekenland geweest. Wat blijft je daar van bij?

“We waren er in de eerste plaats om te schaken. Zeker in Italië, waar ik heb meegedaan aan het Europees kampioenschap voor mijn leeftijdscategorie, gingen we van het hotel naar de speelzaal en terug. De beste herinneringen behoud ik aan het wereldkampioenschap in het Griekse Thessaloniki. Daar zijn we een paar keer op verkenning kunnen gaan. Er was ook een voetbalveld in de buurt van het hotel zodat we ter afwisseling een balletje konden trappen.”

Vandaag sta je 150ste in de schaakranking in ons land. Heeft een student burgerlijk ingenieur nog voldoende tijd om te schaken?

“Jawel, zeker in het weekend ben ik er toch nog meerdere uurtjes zoet mee. Ik ben lid van de Waregemse schaakclub en op zondagnamiddag treden we met een team aan in competitie, in derde klasse. Gelukkig blijven de verplaatsingen daarbij beperkt tot steden en gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen. De vrijdagavond doe ik mee aan de clubcompetitie en geef ik diezelfde avond ook les aan jeugdspelers. Tijdens de week beperk ik me tot een partij online af en toe.”

“Schaken als een studievak op school zou een heel goed idee zijn

Sommigen vinden schaken saai. Hebben ze een punt?

“Mij best hoor als mensen dat vinden. Ik beleef er zelf veel intellectueel plezier aan. Je moet het spel wat in de vingers hebben om er echt van te genieten. Veel mensen die sporadisch schaken, doen dat zomaar zonder daar veel bij na te denken. Een deel van het schaakplezier zit nochtans in het berekenen van de gevolgen van de zetten die je kunt doen. Vaak heb je een waaier aan mogelijkheden waaruit je moet kiezen. Je moet dus voortdurend nadenken over de consequenties van een zet. Ik vind dat heerlijk.”

Klopt het dat schakers vooral wiskundigen zijn?

“Dat is maar gedeeltelijk zo, één op twee is wiskundig aangelegd. De andere helft schaakt op het gevoel. Aan het spel kan ik zien welk type schaker iemand is.”

Er zijn al een aantal landen waar schaken een studievak is. Zou dat ook bij ons een goed idee zijn?

“Daar ben ik van overtuigd. Door te schaken kan je je concentratie verbeteren, leer je beter nadenken, wordt je inzicht beter en leer je beter om naar oplossingen te zoeken. Eigenlijk biedt het alleen maar voordelen.”

Je studeert in Gent. Heb je nog tijd om ook eens op stap te gaan in Waregem?

“Wat ik in Waregem doe, is vaak gelinkt aan schaken. Al pik ik de grote evenementen in de stad wel mee. Zo zal ik Waregem Koerse niet snel overslaan. Waregem vind ik een heel toffe stad om te wonen. Ja, leuker dan Gent.”

(Freddy Vermoere)