Hoe socialiseer je puppy’s tijdens je quarantaine?

"Een pup socialiseren is geen eenvoudige klus, en al zeker niet nu mensen contact moeten mijden, evenementen afgelast worden en horecazaken gesloten zijn." © Getty Images
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Pups moeten in de eerste twaalf weken met veel mensen, honden en prikkels in contact komen. Maar hoe doe je dat in volle coronatijden? Hondengedragsspecialist Hanne Callewaert uit Middelkerke legt uit.

“Mensen die net een pup in huis haalden, maken zich zorgen”, vertelt hondengedragsspecialist Hanne Callewaert uit Middelkerke. “Een pup socialiseren is geen eenvoudige klus, en al zeker niet nu mensen contact moeten mijden, evenementen afgelast worden en horecazaken gesloten zijn. Nochtans is zeer belangrijk en cruciaal dat de pups in de eerste twaalf weken met veel mensen, honden en prikkels in contact komen. Daarenboven kunnen hondeneigenaars momenteel geen beroep doen op hondenscholen en hondentrainers. Ze staan er deze belangrijke periode alleen voor. Gezien de puppybaasjes geen beroep kunnen doen op hondenscholen heb ik een gratis hotlineopgericht voor baasjes met pups jonger dan 16 weken, want voor hen dringt de tijd.”

Via haar website deelt ze vijf tips om met deze situatie om te gaan.

Tip 1. Kom buiten als je niet ziek bent

“De maatregelen verbieden je niet om met je pup te gaan wandelen als je zelf niet ziek bent. Kom dus vooral veel buiten. Ik ben geen fan ben van constant wandelen met een lange lijn en je hond iedereen laten begroeten. Dit kan leiden tot slechte gewoontes, zoals opspringen en trekken aan de lijn. Bijzondere omstandigheden vragen echter om bijzondere maatregelen. Als je jouw pup nu uitlaat met eenlijn van 3 meter, is het mogelijk om zelf voldoende afstand te houden van voorbijgangers, maar kan je pup wel even goeiedag zeggen. Mensen zien is niet voldoende, er moet effectief sociaal contact zijn om later een vriendelijke hond te krijgen op. Hou er wel rekening mee dat er momenteel een samenscholingsverbod geldt. Kies dus voor iemand die alleen op wandel is of spreek af met een kennis om samen een wandeling te doen. Zorg dat je je pup kort genoeg houdt en dat hij niet opspringt. Mensen moeten zelf kunnen kiezen hoe dicht ze willen komen.”

Tip 2: Zit op een bankje

“Als je buiten bent en het zonnetje schijnt, plof je dan gerust neer op een bankje langs een drukkere baan. Laat je pup voorbijgaand verkeer observeren en voorbijgangers begroeten aan de lange lijn. Het zal helaas niet mogelijk zijn om grote groepen mensen op te zoeken, maar elk positief contact telt.”

Tip 3: Logeerpartijen

“Laat je pup bij vrienden of familie een paar dagen logeren die correct omgaan met je pup en die je kunt vertrouwen. Zo krijgt hij de kans om in contact te komen met andere prikkels/geluiden en leert hij vreemde mensen kennen die ook op een goede manier voor hem zorgen. Bovendien heeft hij langdurig sociaal contact zonder dat jij er persoonlijk bij betrokken hoeft te zijn. Dit geeft je hond vertrouwen in vreemde mensen. Zelfs één gezin maakt het verschil. Moest op de één of andere manier het virus zich op het meegeleverd materiaal bevinden, kan verspreiding tegengegaan worden het materiaal te wassen op 60 graden met een scheutje Dettol. De leiband kan ontsmet worden. Geef bij het overhandigen van je hond en materiaal geen hand, was voor en nadien je handen grondig en volg de maatregelen van de overheid. Instructies over de verzorging van je pup kan je telefonisch ook doorgeven. Breng je hond voor de zekerheid niet onder bij mensen die ziek zijn.”

Tip 4: Geluidsopnames

“We kunnen misschien onze hond niet blootstellen aan grote menigtes, maar we kunnen op YouTube wel heel wat filmpjes vinden. Speel alle soorten geluiden af voor je pup om hem te wennen aan geluiden van druk verkeer, grote menigtes, vuurwerk, onweer, kermissen, markten… Zet het eerst heel stil en zet het geleidelijk luider tot je pup het opmerkt.De bedoeling is dat jouw pup op geen enkel moment bang is. Is dat het geval zet het dan onmiddellijk veel stiller. Je kan terwijl de opname afspeelt met jouw pup spelen, hem een kauwbeentje geven of zijn maaltijd.”

Tip 5: Blijf kalm

“Honden zijn vaak heel gevoelig en merken als hun baasje gespannen is. Dit kan er toe leiden dat jouw pup denkt dat er een reden is om bang te zijn. We willen echter onze pup zo veel mogelijk geruststellen dat de wereld een veilige, leuke plaats is. Jouw reacties tonen dat andere mensen, nieuwe voorwerpen of locaties te vertrouwen zijn of niet. Je pup voortdurend wegtrekken als iemand passeert zendt de verkeerde boodschap, maar ook subtielere emoties spelen een rol. Zo zijn honden attent op onze gezichtsuitdrukkingen en ruiken ze hoe we ons voelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier