Hoe overleeft een gezin met 11 kinderen de quarantaine? “Tegen acht uur liggen we allemaal in bed”

Vooraan v.l.n.r. zie je Hailie, Abbygail, Alysha, Heath, Ashley, Tommy, Emori en Nathaniel, achteraan Braxton, Nathan, T'Jjay, Ashton en Kelly. © Wim Kerkhof
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

‘Blijf in uw kot’: het zijn inmiddels gevleugelde woorden. Maar hoe gaat het er tussen vier muren aan toe als je een kroostrijk gezin hebt? Voor Nathan Vandeputte en Kelly De Loose, die met hun elf (!) kinderen al vaker in onze krant kwamen, is het schipperen tussen ongebreidelde gezinsvreugde en momenten van pure wanhoop. “Ik zal toch blij zijn als ik weer mag gaan werken”, knipoogt Nathan.

De jongste is vier maanden, de oudste dertien jaar. Hoe houd je ze de godganse dag bezig, zo’n kroost van elf? Door creatief te zijn, zo blijkt. “De kindjes hebben al veel geknutseld”, zegt Kelly. “We zijn voor de lockdown nog vlug naar de Action gereden om knutselmateriaal: we maken sleutelhangertjes met de kinderen, ze tekenen, schilderen en borduren…”

Extra voorzichtig

De meisjes zijn ook graag in de keuken bezig. “Patatjes schillen, bijvoorbeeld. Of mama bakt pannenkoeken, en dan helpen ze mee.” Nog een favoriet tijdverdrijf is het verzorgen van de huisdieren. Het gezin heeft hondjes en konijntjes in huis, een stel naaktkatten en drie papegaaien. “Die moeten natuurlijk allemaal eten krijgen”, aldus Kelly. En kinderen spelen graag spelletjes. “Op dit moment zijn ze bijvoorbeeld helemaal zot van ‘cactus en bloem’, waarbij ze elkaar in de poep mogen knijpen: kapotlachen! Maar ook met Monopoly en UNO zijn ze doorgaans wel even bezig, en de oudsten zitten natuurlijk op TikTok”, klinkt het.

Met oma en opa houden de kinderen dagelijks contact via Messenger en WhatsApp. “Mijn ouders wonen wat verderop in de straat, maar komen niet buiten. Hun andere oma, oma Inge, woont in Brugge en daar gaan ze anders weleens slapen in de weekends. De kids missen vooral de leuke fietstochtjes met oma Inge.” Af en toe mogen ze met z’n allen in de tuin spelen. “Maar er komt niemand anders in ons kot, en een uitstapje naar het bos of de paardjes is nu even geen optie. Met Tommy’s astma moeten we extra voorzichtig zijn”, zegt Kelly. “De kinderen missen ook hun klasgenootjes.”

Mekaar helpen

Het gezin Vandeputte blijft ook niet verstoken van huiswerk, en daarbij komen de tablets nu van pas. “Anders mogen ze er maar een uurtje per dag op”, vertrouwt Kelly ons toe. “Roblox, Fortnite en Minecraft zijn hier namelijk immens populair.” Terug naar het huiswerk: de oudsten helpen elkaar waar ze kunnen, de kleintjes krijgen af en toe een handje hulp van mama. “Toen hun juf mij echter doodleuk ook nog eens verbeterwerk gaf, heb ik daar wel vriendelijk voor bedankt. Het is al een hele uitdaging om de huishoudelijke taken hier allemaal gedaan te krijgen. Begin maar eens aan de grote schoonmaak terwijl er elf pagadders door je huis huppelen… Al dat speelgoed dat overal blijft rondslingeren!”

“Je leert ongelooflijk genieten van die zeldzame momenten van rust en stilte”

En er komt volgens Kelly ook vlugger dan gewoonlijk ruzie van in coronatijden. “De kinderen zijn prikkelbaarder als ze de hele dag op elkaars lip zitten. Ashley, onze oudste dochter, is ook graag eens op zichzelf. Maar dat gaat nu natuurlijk moeilijk. ‘s Avonds, na weer een lange dag, kan ik zelf ongelofelijk genieten van de rust en de stilte. Iedereen moet om acht uur naar bed, en wij kruipen er niet veel later ook in.”

Even weg

Genieten van de rust en de stilte: ook papa Nathan, die op dit moment wat aan het bijklussen is in de tuin, weet het in deze tijden extra te appreciëren. “Kelly en ik gaan in een beurtrol naar de supermarkt, en dan doet het toch wel eens deugd om even uit de drukte weg te zijn. Want thuis is er met elf kinderen geen ontkomen aan, ze vinden je overal”, glimlacht hij. Toen de hamstergekte losbrak, werd Nathan in de winkel scheef bekeken. “Vijf dozen puree?? zag je de mensen kijken. Het voordeel van een groot gezin is wel dat je sowieso altijd een voorraadje in huis hebt. Onze diepvries zit altijd vol.” Voor de tuinkarweitjes kan Nathan rekenen op de hulp van zijn oudste zoons. “Wel vervelend dat de containerparken gesloten zijn: ik heb hier nog twee karren vol tuinafval staan.”

Bij de coronamaatregelen stellen de kinderen zich volgens Kelly niet al te veel vragen. Wij kregen bij aankomst gewoon een elleboogje in plaats van een handje. “Al is Ashton, hoewel pas tien, er toch wel mee bezig: al die mensen die doodgaan, zegt hij dan zo triestig…” Nathan is nu, zoals ruim een miljoen landgenoten, ook tijdelijk werkloos gesteld. “Maar ik zal blij zijn als ik weer mag beginnen”, knipoogt hij.