https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hoe liggen jouw kaarten voor 2021? Waarzegster Tine voorspelt

Tine Dewaele met haar tarotkaarten: “Mensen zoeken een houvast.”© Davy Coghe
Tine Dewaele met haar tarotkaarten: “Mensen zoeken een houvast.”© Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Zullen we een kaartje leggen? Neen, niet zulke kaarten, want dit mag nu even niet. Je dreigt dan immers uit je bubbel te treden. Kaarten zoals Tine Dewaele die legt. Tarotkaarten. 22 die een groot geheim bevatten en 56 een klein mysterie . Wij belden aan bij de Brugse waarzegster om een klaardere kijk op het nieuwe jaar te krijgen. Op onze steekkaart: een aantal onderwerpen met een West-Vlaamse link. Wat staat er allemaal te gebeuren in het nieuwe jaar?

Geen nieuw jaar zonder nieuwe verwachtingen. Op dat vlak zal 2021 niet afwijken van alle voorgaande jaren en dat zijn er ondertussen een flink pak. Een aantal tendensen zullen zich ongetwijfeld doorzetten, maar we moeten ons ook opmaken voor nieuwe trends. Die vallen moeilijk te voorspellen, tenzij je bedreven bent in het succesvol leggen van de tarotkaarten.

Op dit domein heeft Tine Dewaele (66) een imposante staat van dienst. Liefst 38 jaar komen er mensen bij haar langs die zich afvragen hoe hun toekomst eruit zou kunnen zien. “Door de tweede lockdown en de bijbehorende coronamaatregelen stond ik even op non-actief, maar met het aanbreken van een nieuw jaar zal ik de draad weer oppakken”, zegt Dewaele. “Ik werk volledig coronaveilig, zelfs met inzet van een plexiglas. In normalere tijden krijg ik de meest verscheiden mensen over de vloer. Vaak gaat het om gewone stervelingen, maar ik krijg net zo goed politici en BV’s op bezoek. Er is heel wat onzekerheid in een wereld die velen als chaotisch ervaren. Door de uitbraak van covid-19 heeft een aanzienlijk aantal mensen zijn inkomen zien dalen, wat bij sommigen tot financiële spanningen leidt of zal leiden. Wellicht zoeken daarom heel wat personen naar een houvast, dat ik hen probeer aan te reiken.” Exclusief voor de lezers van d eze krant schudt Tine Dewaele haar tarotkaarten en geeft ze vandaag alde West-Vlaamse geheimen van 2021 prijs.

Sommige virologen en epidemiologen voorspellen dat we de gevolgen van Covid-19 nog tot de zomer zullen moeten uitzweten. Dan zouden we weer een meer normaal leven moeten kunnen leiden. Hebben ze gelijk?

“Neen. Ook hier is men beginnen vaccineren, maar alle heil hiervan verwachten lijkt mij uitgesloten. Vergeet niet dat we met een pandemie en dus een wereldwijde gezondheidscrisis moeten zien af te rekenen. Van zodra er opnieuw meer gereisd zal worden, kan het hek weer van de dam zijn. Daarom verwacht ik dat het nog een hele tijd kan duren vooraleer nieuwe coronaversoepelingen een definitief karakter krijgen.”

Mogen muziekfanaten een nieuwe festivalzomer tegemoet zien?

“In geen geval een die aan 2019 doet herinneren. Jongeren en oudere jongeren zullen opnieuw van hun favoriete artiesten en bands kunnen genieten, maar megafestivals zijn in het nieuwe jaar nog niet aan de orde. In een breder kader is de evenementensector de branche die het voorbije jaar het meest heeft moeten afzien, maar een krachtig herstel blijft in 2021 uit.”

Welk thema domineert in het nieuwe jaar de West-Vlaamse politieke agenda?

“De klimaatproblematiek, een onderwerp dat al een tijdje opgang aan het maken is. Door de coronacrisis hebben de mensen opnieuw meer de bossen en den buiten leren ontdekken. Of het nu om asbest gaat, de betonstop of vervuilende uitlaatgassen, er is een groeiende groep in de samenleving die wil dat deze problemen aangepakt worden. Mijn tarotkaarten voor de landbouwers liggen gunstig. Ze worden beter beloond voor hun harde werk.”

Herneemt het buitenlands toerisme in onze provincie in 2021?

“Ja, maar heel geleidelijk en lang niet zo krachtig als velen zouden willen. Dit komt mede omdat met name de horeca nog lang niet het einde van de coronatunnel heeft gezien.”

Zijn de West-Vlaamse bedrijven klaar voor de Brexit?

“De voorbije weken en maanden zijn de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag verworden tot een kat-en-muisspel tussen de Europese Unie en de Britse premier Boris Johnson. Door die aanhoudende onzekerheid hebben heel wat van onze ondernemingen zich onvoldoende kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie. Aan de overkant van de plas zal dit allicht zwaarder wegen, maar aan de haven van Zeebrugge komen er hoe dan ook meer douaneformaliteiten en controles. Dit zal leiden tot veel meer administratieve beslommeringen.”

“Ook onze visserijsector zal getroffen worden. De Europese Unie is immers van plan de komende vijf en een half jaar een kwart van haar visrechten los te laten. Op termijn zal dit aan de rendabiliteit van onze visserijbedrijven knagen. Ook nieuwe investeringen zullen hieronder lijden.”

Geen West-Vlaamse zakkers

Volgt Club Brugge zichzelf op als landskampioen?

“Ja, maar een wandeling in het park worden de komende maanden niet. Het wordt een nek-aan-nekrace. Misschien kan de pas aangetrokken centrumspits Bas Dost het verschil maken? Van de Brugse belofte van het jaar Charles De Ketelaere en de jonge Nederlander Noa Lang, allebei toptalenten, mag niet verwacht worden dat ze tot goalgetters uitgroeien. Hun vaardigheden liggen meer in het ploegspel.”

Weten Zulte Waregem, Cercle Brugge, KV Oostende en KV Kortrijk zich te handhaven in de Jupiler Pro League? En wordt één van deze teams dé verrassing van het nieuwe voetbaljaar?

“Van de West-Vlaamse teams zie ik aan het eind van het seizoen geen enkele zakken uit de Jupiler Pro League. Sommige ploegen zullen wel tot aan de meet met het mes tussen de tanden moeten blijven strijden. Buiten de genoemde elftallen zie ik nog een verrassende naam onverwacht hoog eindigen.”

Het voorbije jaar schreef coureur Yves Lampaert de Driedaagse Brugge-De Panne op zijn naam. Wint de uit Izegem afkomstige wielrenner een klassieker in het nieuwe jaar?

“In het nieuwe wielerseizoen zal hij verrassend sterk voor de dag komen, met als klap op de vuurpijl een zege in een klassieker. Een bekroning voor zijn jarenlange inzet en zijn onversaagd hard labeur.”

Kan de kust een goede zomer tegemoet zien?

“Wat is een goede zomer? Sommigen zweren bij veel zon, voor anderen moét het af en toe regenen. Een eenduidig antwoord is er niet. Laat me besluiten dat het een typisch Belgische zomer wordt. Met veel zon en af en toe wat regen.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten