Vandaag is 24,09 procent van de oppervlakte van West-Vlaanderen ingenomen door bebouwing. Twintig jaar geleden was dat nog 19,83 procent. Dat is sneller dan in alle andere Vlaamse provincies. Ruim 1.464 voetbalvelden worden er per jaar ingenomen. Dat blijkt uit onderzoek van onze krant naar bouwwoede in West-Vlaanderen.

Ontdek op deze kaart hoe het gesteld is in uw gemeente:

© Olaf Verhaeghe

Als we kijken naar de evolutie in vergelijking met 2000 blinken opnieuw de kustgemeenten uit in rode cijfers. De gemiddelde toename bebouwde oppervlakte per jaar ligt in West-Vlaanderen op +4,63 procentpunt. In Koksijde lag dat bijna drie keer zo hoog: 12,96 procent punt. Ook Oostende (+11,12 procentpunt), (+Bredene (+10,86 procentpunt) en De Panne (+9,04 procentpunt) scoren mijlenver boven het West-Vlaams gemiddelde. In het zuiden van West-Vlaanderen springt vooral Wielsbeke in het oog, met een toename van 10,73 procentpunt. En ook in Roeselare (+9,96 procentpunt), Waregem (+7,88 procentpunt), opnieuw Izegem (+6,87) en Ingelmunster (+6,67) rukte de bebouwing snel op.

Beter is gesteld in de Westhoek en de poldergemeenten. Zuienkerke (amper 0,74 procentpunt), Heuvelland (+1,44), Damme (+1,9), Lo-Reninge (+1,96 procentpunt) en Alveringem (+2,18 procentpunt) slagen er in om hun open ruimte goed te bewaren.

Ontdek op deze kaart hoe de bebouwde oppervlakte in uw gemeente is geëvolueerd:

!function(){"use strict";window.addEventListener("message",(function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"])for(var e in a.data["datawrapper-height"]){var t=document.getElementById("datawrapper-chart-"+e)||document.querySelector("iframe[src*='"+e+"']");t&&(t.style.height=a.data["datawrapper-height"][e]+"px")}}))}();

Vandaag is 24,09 procent van de oppervlakte van West-Vlaanderen ingenomen door bebouwing. Twintig jaar geleden was dat nog 19,83 procent. Dat is sneller dan in alle andere Vlaamse provincies. Ruim 1.464 voetbalvelden worden er per jaar ingenomen. Dat blijkt uit onderzoek van onze krant naar bouwwoede in West-Vlaanderen.Ontdek op deze kaart hoe het gesteld is in uw gemeente:Als we kijken naar de evolutie in vergelijking met 2000 blinken opnieuw de kustgemeenten uit in rode cijfers. De gemiddelde toename bebouwde oppervlakte per jaar ligt in West-Vlaanderen op +4,63 procentpunt. In Koksijde lag dat bijna drie keer zo hoog: 12,96 procent punt. Ook Oostende (+11,12 procentpunt), (+Bredene (+10,86 procentpunt) en De Panne (+9,04 procentpunt) scoren mijlenver boven het West-Vlaams gemiddelde. In het zuiden van West-Vlaanderen springt vooral Wielsbeke in het oog, met een toename van 10,73 procentpunt. En ook in Roeselare (+9,96 procentpunt), Waregem (+7,88 procentpunt), opnieuw Izegem (+6,87) en Ingelmunster (+6,67) rukte de bebouwing snel op.Beter is gesteld in de Westhoek en de poldergemeenten. Zuienkerke (amper 0,74 procentpunt), Heuvelland (+1,44), Damme (+1,9), Lo-Reninge (+1,96 procentpunt) en Alveringem (+2,18 procentpunt) slagen er in om hun open ruimte goed te bewaren. Ontdek op deze kaart hoe de bebouwde oppervlakte in uw gemeente is geëvolueerd:!function(){"use strict";window.addEventListener("message",(function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"])for(var e in a.data["datawrapper-height"]){var t=document.getElementById("datawrapper-chart-"+e)||document.querySelector("iframe[src*='"+e+"']");t&&(t.style.height=a.data["datawrapper-height"][e]+"px")}}))}();