Hoe een digitaal dieet het leven van Korneel veranderde

Korneel Desmet trok in 2016 een half jaar naar Spanje. (Foto Arthur Chambre)
Axel Vandenheede

Op zijn 25ste was Korneel Desmet al een succesvolle ondernemer. Begin 2016 had hij echter genoeg van het constant bereikbaar moeten zijn, genoeg van de ‘digital overload’. Hij sloot zijn e-mails af, legde zijn smartphone aan de kant en trok naar Spanje. Korneel maakte een filmpje over zijn zes maanden ‘digitaal diëten’ en net dat filmpje ging viraal.

Markenaar Korneel Desmet (27) plaatste een filmpje over zijn trip naar Spanje op LinkedIn, het Facebook voor de professional. Dat werd al meer dan 50.000 keer bekeken. “Ik krijg enorm veel positieve reacties. Ik wil met die video’s enerzijds aandacht vragen voor de problematiek rond de digitale overbelasting, stress en burn-outs, maar ook benadrukken dat je vooral moet doen wat je graag doet”, weet hij.

Digitale val

“De wereld heeft nu meer dan ooit nood aan sterk leiderschap”, vertelt Korneel. “Elke ondernemer kampt tegenwoordig met een te veel aan digitale prikkels die op hem afkomen. Burn-out is nu al de ziekte van de eeuw, maar het is nog altijd moeilijk bespreekbaar. Dat moet veranderen, we moeten het debat hierover kunnen voeren. Op school moeten kinderen en jongeren eigenlijk klaargestoomd worden om met stress en die digitalisering om te kunnen gaan.”

Korneel trapte zelf in de digitale val. Hij is een van die mensen die niet kan stilzitten, een ondernemer van nature. Hij is onder meer de medeoprichter van Vuurwinkel en Visual FX – hij deed dat samen met broer Thomas – en hielp in 2013 ook mee StoryMe opstarten, een bedrijf gespecialiseerd in video en videostrategie. “Heel snel groeiden we van een tweemansbedrijfje tot een firma met 75 medewerkers“, blikt Korneel terug. “Ik was commercieel verantwoordelijke en we gingen enorm hard. Ik was daardoor voortdurend aan het werk. Met als gevolg dat ik mijn energie zo uit mij voelde wegvloeien.”

Hoe een digitaal dieet het leven van Korneel veranderde

“Stress, overbelasting en burn-outs moeten uit de taboesfeer”

“Die energie was net mijn kracht. Ik was altijd opgewerkt, altijd positief. Maar dat verminderde dus stelselmatig. Begin 2016 ging er bij mij dan een alarmbel af, zo kon het niet meer verder. Ik nam uiteindelijk een drastische beslissing: ik zou alles achter mij laten. Ik kocht een bestelwagen, bouwde die met enkele vrienden om tot een soort van mobilhome en op 1 juli vertrok ik samen met Mathias Lambrecht. Wat later kwam ook Arthur Chambre erbij. Meteen ging zo ook een droom in vervulling: ik had altijd al enkele maanden alles achter mij willen laten en echt mijn eigen ding willen doen.”

Korneel stelt dat er, meteen nadat hij zijn mailbox had afgesloten, een enorme last van zijn schouders viel. “Het moment dat we vertrokken, voelde ik mij al helemaal anders. We reden 19 uur naar de streek van Gerona in Spanje en sliepen daarna maar een paar uur, maar dat was voldoende. Ik had direct mijn energie teruggevonden. We hebben er gefietst, gecrost met motoren, van de natuur genoten… We hielpen er ook vrienden die daar een downhillparcours bouwden en maakten een portfolio voor een nieuw bedrijf.”

Opnieuw mezelf

De Markenaar keerde slechts één keer terug. “Voor een familiefeest. Toen het dat jaar echt winter begon te worden daar, beslisten we om terug te keren naar België. Innerlijk was ik er toen ook klaar voor: ik was opnieuw helemaal mezelf. Bovendien hadden Mathias, Arthur en ik het idee gekregen om een bedrijf op te starten: Global Adventures. We maken voor avontuurlijke merken video’s en foto’s die geoptimaliseerd zijn voor sociale media.”

De terugkeer was voor Korneel een forse aanpassing. “We startten alweer een zaak op, ik werkte opnieuw voor StoryMe en de Vuurwinkel, reisde voortdurend en ging ook een aantal maanden in Londen wonen. Het was serieus wennen. Een voordeel was dat ik intussen trucs had geleerd om met stress en overbelasting om te gaan. Ik leerde die toen ik mee ben geweest met mijn broer Kasper die zijn bedrijf Re-Treated had opgestart. Hij neemt ondernemers mee op reis naar adembenemende locaties. Daar staan genieten en ontstressen op de eerste plaats, ze ondergaan er een digitale detox. Ik help intussen mee om Re-Treated uit te bouwen. Het gaat om stress, overbelasting en burn-outs aanpakken. Want dat moet uit de taboesfeer.”

Vijf tips om digitaal te detoxen

Schakel je smartphone- en laptopnotificaties uit. Ongestoord werken, zonder constante onderbrekingen, bevordert je productiviteit gigantisch. Zo krijg je meer gedaan in minder tijd.

Bundel dagelijkse taken zoals e-mail. Eenmaal per dag alle e-mails beantwoorden is veel efficiënter dan constant paraat staan.

Sport regelmatig. Bewegen is niet alleen gezond, maar helpt ook stresshormonen af te breken en gelukshormoon (endorfine) aan te maken.

Plan regelmatig een offlineperiode in. Zo’n ‘informatiedieet’ zorgt ervoor dat je meer energie hebt voor de zaken die er écht toe doen en boosten je creativiteit.

Neem vaker échte pauzes. Om optimaal te werken heeft ons brein er nood aan om te recupereren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier