Hoe een Brugse plots opdook in de videoclip van Freddie Mercury

Els Deceukelier werd door Freddie opgemerkt in een stuk van Jan Fabre. (foto DC)© Davy Coghe
Els Deceukelier werd door Freddie opgemerkt in een stuk van Jan Fabre. (foto DC)© Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Zaterdagavond kan je naar de tweede editie van de Canvas Popnacht kijken. In deze minimarathon vertelt de Brugse Els Deceukelier hoe ze een rol kreeg in de videoclip van wijlen Freddie Mercury. “Tijdens de opnames raakte ik gewond en begeleidde hij me naar de spoed in een Londens ziekenhuis.”

De naam van Els Deceukelier (57) zal altijd onlosmakelijk verbonden zijn met die van Jan Fabre. Niet alleen had ze jarenlang een relatie met de multidisciplinaire kunstenaar, ze was ook zijn muze. Dit verklaart waarom Deceukelier in talloze toneelvoorstellingen en dansvoorstellingen van hem te zien was. In het voorjaar van 1985 toerde de Brugse – toen amper 23 jaar in De Macht der Theaterlijke Dwaasheden , het tweede theaterstuk van Fabre. Dit bracht haar ook in de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen. Wie zat daar ook als toeschouwer in de zaal? Freddie Mercury, de frontman van de wereldvermaarde rockband Queen. “Na de voorstelling kwam hij mij backstage opzoeken met de vraag om mee te doen in de videoclip van zijn eerste solosingle I was born to love you ”, vertelt Els Deceukelier. “Probleem was dat de opnames de volgende dag al plaatsvonden en ik eigenlijk naar Australië moest doorreizen. Natuurlijk was ik heel vereerd door de vraag van Freddie Mercury.”

“De Queen-showman was eigenlijk een heel timide man”

De namiddag erop werd Deceukelier verwacht in de Limehouse Studios in de Britse hoofdstad. “Toen ik aankwam, was regisseur David Mallet een massascène aan het filmen. Hierin waren enkele tientallen vrouwen te zien die militaristische passen moesten uitvoeren”, schetst Deceukelier. “De regisseur vroeg mij om samen met Freddie een scène te spelen, waarin ik lange tijd van het podium werd geduwd. Zo’n scène kwam ook voor in het stuk van Jan Fabre. Tot mijn verbazing zat Freddie al ’s namiddags champagne te drinken. Het bleek immers dat hij in de dagelijkse omgang eigenlijk een bijzonder timide man was. Nauwelijks te geloven als je denkt aan zijn memorabel optreden tijdens Live Aid, waar hij heel het Wembley Stadion volledig uit zijn dak laat gaan.”

Bicyle, bicyle, bicyle

Tijdens de opnames met Mercury stootte Deceukelier per abuis haar hoofd tegen het podium. “Om te bekijken of ik mij niet zwaar geblesseerd had, maande de opnameploeg van de videoclip mij aan naar de spoedafdeling van een naburig ziekenhuis te gaan”, brengt ze in herinnering. “Freddie drong erop aan mee te gaan en toen we in de wachtkamer aankwamen, keek iedereen stomverbaasd. Toen dokters en patiënten vroegen of hij met een limousine naar het ziekenhuis was gebracht, begon hij luidkeels bicyle, bicycle, bicyle te zingen. Het verplegend personeel lag plat van het lachen. Eenmaal onder de scanner bleek dat ik gezond en wel was. We konden terug naar de set. Er was nog een scène gepland waarin hij mij moest slaan, maar dat weigerde Freddie, uit vrees de dames onder zijn schare fans af te schrikken.”

Toen alle takes erop zaten, volgde een feestje met de hele crew die aan het promotiefilmpje meegewerkt had. Na de opnames kreeg Deceukelier nog een brief waarbij een videocassette stak met het promotiefilmpje van I was born to love you en foto’s van de opnames. “Jammer genoeg heb ik nadien nooit meer contact met hem gehad. Ik blijf hem evenwel herinneren als een bijzonder innemende en aimabele man”, besluit de Brugse.

>> De tweede editie van de Canvas Popnacht is te zien op zaterdag 2 januari van 21.45 tot 00.15 uur op Canvas.