Hobbyisten stellen landbouwminiaturen tentoon in Ledegem

V.l.n.r. Danick Capelle, Andy Baelen, Ignace Desaele, Kristof Verhaeghe en Linda Vermeulen. © ©Jan STRAGIER
Redactie KW

Nog tot het einde van het jaar stellen Kristof Verhaeghe en Linda Vermeulen uit Ledegem, Ignace Desaele uit Roeselare, Danick Capelle uit Rumbeke en Andy Baelen uit Wevelgem hun landbouwminiaturen op schaal 1/32 tentoon in de loods van Desaele-Deloof langs de Meensesteenweg. Elk jaar houden de vijf hobbyisten een expo onder een bepaald thema.

Linda Vermeulen koos deze keer voor het thema ‘vlas’. “De vlaswinning was in onze streek jarenlang zeer belangrijk. Leemplaten, keukenhanddoeken, lakens… De sterke vlasvezel bewees overal zijn diensten”, legt Linda uit. “Ook in beide wereldoorlogen was linnen onmisbaar voor het maken van kledij en riemen. Zelfs voor de binnenbekleding van vleugels en romp van de vroegere vliegtuigen werd linnen gebruikt omwille van z’n sterkte. Daarna volgde een grote terugval, maar de herwaardering voor vlas en linnen kan de laatste jaren niet genegeerd worden. Zelfs in de fietskaders van Johan Museeuw is vlasvezel verwerkt. Vandaar deze hommage in miniatuur aan de vlasverwerking.”

vaste hand

Kristof Verhaeghe koos dan weer voor het thema ‘bosbouw’. “Veel miniaturen zijn in de handel te verkrijgen, maar de meeste maak ik zelf. Het duurt wel een drietal weken voor ik er eentje klaar heb”, aldus Kristof. “Soms begin ik al aan een nieuw stuk, nog voor de vorige is afgewerkt. Het is een kwestie van inspiratie, tijd en goesting. Wie deze hobby wil beoefenen, heeft monnikengeduld nodig, een vaste hand en een flink pak handigheid.”

Tentoonstelling van wat de landbouwwereld heden ten dage te bieden heeft

De miniaturen van Danick Capelle staan in het teken van ‘de bouw’. Zijn kranen, hoogtewerkers, vrachtwagens en opleggers, loodsen in aanbouw en paletten zijn waarheidsgetrouw weergegeven, allemaal op schaal 1/32. “Wat je hier ziet, is slechts een klein deeltje van mijn verzameling tot nu toe. En er komt altijd maar bij, nooit gaat er een stuk weg”, voegt hij er lachend aan toe.

Uitnodiging

Andy Baelen is de jongste van het gezelschap. Hij maakt nog maar sinds een jaar deel uit van de groep, maar is al wel ruim 20 jaar bezig met het verzamelen van miniaturen. Hij pakt uit met de modernste landbouwminiaturen die hij zelf maakt met een 3D-printer. Momenteel werkt hij aan een serie aardappelmachines van de firma AVR uit Roeselare van het type Puma. Hij werd zelfs uitgenodigd om in december een van zijn modellen te gaan showen op de Brusselse landbouwbeurs Agribex.

Ignace Desaele wist met zijn miniaturen de expo aan te vullen, wat leidde tot een imposante tentoonstelling van wat de landbouwwereld heden ten dage te bieden heeft. Voor de evocatie van de vlaswinning is er al belangstelling én vanuit Wevelgem volgde een uitnodiging voor het feest van Weversmaandag op 13 januari 2020.

De tentoonstelling is nog tot eind december te bewonderen bij Desaele-Deloof. (EDH)

Info: Ignace Desaele Ann De Loof, 051 22 39 01 of ignace@desaele-deloof.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier