Dinsdag 2 juni, 2020

Hobbyfotografe Julie Van Rysseghem brengt coronacrisis bij Ieperse ondernemers in beeld

De coronacrisis inspireerde hobbyfotografe Julie Van Rysseghem om met haar camera op pad te gaan. Ze bezocht handelaars, bakkers en boerderijen om in beeld te brengen hoe voor hen de wereld veranderde door de quarantainemaatregelen.

Hobbyfotografe Julie Van Rysseghem brengt coronacrisis bij Ieperse ondernemers in beeld

Julie Van Rysseghem (27) werkt als opvoedster in Havenzate in Veurne, een centrum voor de opvang en begeleiding van volwassen personen met een beperking, maar in haar vrije tijd maakt ze eigenzinnige foto's voor haar Instagram-account. De coronacrisis wakkerde haar creativiteit aan en ze kwam op het idee om voor het eerst echt op reportage te gaan. "Ik ben de reportage begonnen met deurportretten van vrienden", zegt Julie, die een relatie heeft met Julien Delplace. "Toen kwam ik op het idee om langs te gaan bij lokale handelaars en ondernemers, met de bedoeling om op beeld vast te leggen hoe ze omgaan met de crisis. Sommigen moesten noodgedwongen hun zaak sluiten en zochten creatieve oplossingen om toch te kunnen verder werken. Zoals bijvoorbeeld ontbijt- en brunchbar Fika. Zij begon met het maken van ontbijtmanden en focuste zich op afhaal- en bestelmaaltijden. Ik ging onder andere ook langs bij Bonny's Frietshop, 't Bobonneke, Skin Clinic & Santos Hair... Allemaal Ieperse ondernemers die op creatieve manier het hoofd boven water proberen te houden."

"Andere zelfstandigen zoals de hoeveboerderij Zuid-Bellegoed, krijgen juist méér bestellingen binnen. Met het mooie weer zakken meer mensen af naar de hoeve om een ijsje te kopen. Toch gek hoe een crisis voor de één een enorme ramp is en voor de ander blijkbaar toch voordelen heeft", vervolgt Julie. "Alle handelaren die ik bezocht hielden de moed erin, ook al zaten ze met veel stress over de toekomst, vooral stress over de financiën. Sommigen waren nog maar net opgestart en toen brak het coronavirus uit. Zij waren natuurlijk heel blij dat ik een reportage maakte, want op die manier hebben ze ook wat extra marketing."

Lees verder onder de foto.

Ook voor Julie bood het maken van de reportage wat afleiding van de dagelijkse coronaperikelen. "Voor mij is het enerzijds een manier om mezelf bezig te houden. Anderzijds én voor mij persoonlijk toch het allerbelangrijkste: de mensen een hart onder de riem steken en aantonen dat we er samen sterker uitkomen. Ik hoop eigenlijk ook dat de mensen de meerwaarde gaan inzien van lokale handelaars, want we hebben zoveel prachtige ondernemingen in Vlaanderen die het verdienen om wat meer aandacht te krijgen", besluit Julie. (TOGH)

https://www.instagram.com/julie.vanrysseghem/