Hobbybrouwer Jorim en Bieke van ‘t Brouwkotje in Lendelede brouwen in eigen kot

Op de foto Jorim Allegaert (links) en Siebe Debyser (rechts).
Redactie KW

Jorim Allegaert (27) en zijn vriend Steven Rommel (28) zijn hobbybrouwers en testen hun ‘bierrecepten’ uit in ‘t Brouwkotje in de Kortrijksestraat 69 in Lendelede. “Met mijn vriendin Bieke Debyser richtte ik inmiddels een klein bedrijfje op onder de naam ‘Brouwkotje Lendelede'”, zegt Jorim.

“Toen Steven en ik nog allebei in Brouwerij Omer Vanderghinste in Bellegem werkten, hadden we het als thuisbrouwers ook al een keer over onze hobbybrouwsels’, zegt Jorim Allegaert. “Al snel rijpte het idee om samen bier te brouwen. Alleen waren de ketels die wij toen thuis hadden te klein voor wat wij wilden doen. We kochten daarom in Italië kwaliteitsvolle brouwketels waarmee we nu iets meer dan 100 liter kunnen brouwen in ons ‘Brouwkotje’. We gaven onze hobbybrouwerij die naam omdat ze in een kotje achteraan mijn woning gevestigd is. In onze Italiaanse ketels testen we de verschillende bierrecepten uit.”

Jorim behaalde aan Vives Roeselare een bachelor voedingsmiddelentechnologie. “Toen al ontstond mijn interesse voor het productieproces van bierbrouwen. Ik leerde veel bij als brouwer in Brouwerij Omer Vanderghinste in Bellegem. Nu werk ik sinds een half jaar in Brouwerij De Feniks in Gullegem, waar men nog op een ambachtelijke manier bier brouwt en waar ik als hobbybrouwer alleen maar kan van leren. Sinds januari ben ik zelfstandige in bijberoep en wil ik met mijn vriendin Bieke Debyser, die in AZ Groeninge in Kortrijk werkt als laborante microbiologie, ‘t Brouwkotje verder uitbouwen. In ons kot – een toepasselijk woord in deze coronaperiode – blijf ik experimenteren met mijn vriend Steven, die nog altijd als brouwingenieur in brouwerij Omer Vanderghinste in Bellegem werkt.”

Verkoop

Ondertussen brouwden Jorim en Steven in hun kotje het sterke blonde bier ‘Hill17’ en een sterk donker bier genaamd ‘Rock40’. “De naam ‘Hill17’ komt van een tentoonstelling (2017) met die naam over Wereldoorlog I in Wingene. Voor ‘Rock40’ werden we geïnspireerd door het Ardense stadje Rochefort. Dat laatste bier brouwen we niet meer. De brouwsels die we in onze huisbrouwerij produceren zijn voor eigen gebruik.

“Na de coronacrisis willen we graag aan de horeca beginnen verkopen”

De blonde Hill17 (8.5%), die we brouwden in een grote oplage van 1.000 liter bij De Meester in Stasegem, kunnen we nu dankzij ons bedrijfje ook verkopen. Steven zit niet in onze kleine onderneming. Dit bier verkoopt vrij goed en de kans bestaat dat we nog extra Hill17 zullen moeten brouwen in Stasegem.”

Vriendin Bieke zorgt in hun bedrijfje, ‘Brouwkotje Lendelede’, voor de verkoop en de boekhouding. “Via Facebook brengen we ons bier aan de man”, zeggen ze. “We verkopen zowel aan particulieren als aan drankencentrales. Als de horeca opnieuw opstart zijn we ook van plan aan cafés en restaurants te verkopen. Bij brouwerij De Meester zullen ze op de kaart van hun brasserie staan.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier