Hitteplan Waregem Koerse aangepast: “Koelventilator voor de paarden”

De renbaan wordt extra geprikt en besproeid zodat ze zacht blijft voor Waregem Koerse. © Piet Eggermont
Redactie KW

Zo’n 40.000 toeschouwers zullen op dinsdag 27 augustus tropische warmte moeten trotseren op Waregem Koerse. Gelukkig hebben het stadsbestuur en de Koninklijke Ren- en Rijvereniging maatregelen genomen met een aangepast hitteplan. “De paarden stappen door een koelventilator voor de race.”

De 172ste editie van Waregem Koerse wordt ongetwijfeld één van de allerheetste. “Rond 16 uur (wanneer de Grote Steeple Chase van Vlaanderen wordt gelopen, red.) kan het 33 graden worden”, voorspelt Nicolas Roose van Weerstation Waregem. “Diverse weermodellen bevestigen dit. Het wordt zeer zeker aangeraden voldoende te drinken, goed te smeren en indien mogelijk de schaduw op te zoeken.”

“Het kan tot 33 graden worden”, voorspelt Nicolas Roose.© PPW

Eventmanager Bram Vandewalle: “Deze morgen zaten we nog samen met het stadsbestuur en het Rode Kruis om het hitteplan te optimaliseren. De paarden zullen bij aankomst onmiddellijk water kunnen drinken en voor de start stappen ze eerst door de koelventilator. Dat brengt hun hartslag aanzienlijk omlaag. De renbaan wordt extra geprikt en besproeid zodat ze zacht blijft. We blijven simultaan in contact met noodweer.be en delen extra hoofddeksels uit. De watervoorraad voor het grote publiek gaan we verdrievoudigen en we bevoorraden onze medewerkers continu. Overal zullen extra parasols aangewend worden om onder te schuilen.” (PPW)