Hitteplan van kracht in Torhouts woonzorgcentrum

De activiteiten zijn op verkoeling gericht, zoals hier verfrissende voetbadjes in de binnentuin van het rusthuis. © JS
Johan Sabbe

Alsof ze het nog niet zwaar genoeg te verduren krijgen sinds de uitbraak van het coronavirus, worden de bewoners van de rusthuizen nu ook nog met een hittegolf geconfronteerd. In het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus is er een hitteplan in werking getreden met de bedoeling het hoofd koel te houden.

Het genoemde hitteplan is sinds woensdag van kracht. “Bovenop de uitzonderlijke omstandigheden van de coronapandemie worden we geconfronteerd met extreme temperaturen”, aldus schepen van Ouderenzorg Joost Cuvelier. “Het woonzorgteam werkt zich in het zweet om het in deze warme periode toch zo aangenaam mogelijk te maken voor de bewoners.”

Eventueel overnachten in de koele dagzalen

De dagzalen, die voorzien zijn van koeling, bieden de senioren de kans om tijdens de dag in een frisse ruimte te vertoeven. Bewoners die het ‘s nachts te warm vinden op hun kamer, kunnen op eigen verzoek eventueel in een van die dagzalen overnachten.

“Het is belangrijk dat er voldoende gedronken wordt”, vervolgt schepen Cuvelier. “Dat is uiteraard op elk moment mogelijk. Voorts voorziet de keuken van het woonzorgcentrum geregeld verkoelende lekkernijen, zoals ijsjes en verse ijsthee. Het menu wordt in een zomers kleedje gestopt met bijvoorbeeld een koude schotel en een barbecue.”

In de koele ochtenduren kunnen de bewoners genieten van een ontbijtbuffet in de binnentuin van het rusthuis. Daar maken ze gretig gebruik van. De vrijetijdsactiviteiten zijn erop gericht om de senioren de nodige verkoeling te bieden. Het animatieteam voorziet onder andere voetbadjes in openlucht. Het frisse water betekent voor veel mensen een verademing.

Gespaard gebleven van een tweede coronagolf

“Momenteel is ons woonzorgcentrum gespaard gebleven van een tweede coronagolf”, zegt Joost Cuvelier. “Dat is te danken aan de genomen maatregelen, de gigantische inzet van het personeel en de medewerking van alle bewoners. We willen Covid-19 definitief buiten ons rusthuis houden. We leveren daar grote inspanningen voor, die niet altijd even gemakkelijk zijn. Ook op dat vlak houden we het hoofd koel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier