Historische uitleg aan Schuwe Maandagkapel in Roeselare

Patrieck Geldhof, Geert Messiaen, Dirk Lievens, André Debruyne en Francis Debruyne poseren aan de kapel die Schuwe Maandag herdenkt. (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Het stadsarchief van Roeselare belicht in de reeks Historia in Situ het verhaal van Schuwe Maandag. Aan de Schuwe Maandag-kapel op de hoek van de Populierstraat en de Ardooisesteenweg wordt zondag om 11 uur een bord met historische uitleg over deze oorlogsgruwel ingehuldigd.

Maandag 19 oktober 1914 staat bij de Roeselarenaars in het collectieve geheugen gegrift als Schuwe Maandag. Die dag stierven meer dan 39 burgers door zinloos en bruut oorlogsgeweld door de Duitse troepen. De kapel Schuwe Maandag houdt de herinnering aan die dag in leven. Deze kapel kwam op privé-initiatief van Jules Dobbelaere en wordt al drie generaties in ere gehouden en onderhouden door de familie Dobbelaere-Debruyne

Kleinzoon André Debruyne, zijn zus Agnes en achterkleinzoon Francis Debruyne van Jules Dobbelaere zorgen voor het reinigen van de kapel en de noodzakelijke herstellingen. “Maar nu zal de jeugd het stilaan helemaal overnemen”, lacht André Debruyne. “Mijn grootvader Jules, die ook landbouwer was even verder, liet deze kapel bouwen op zijn land als eerbetoon aan de zinloze oorlogsslachtoffers die de Duitsers op hun geweten hebben op 19 oktober 1914. Er waren ook twee medewerkers van de boerderij bij de slachtoffers. Pieter Derluyn en Miel Beckers mochten van Jules trouwens naar huis gaan om te zien of alles in orde was met hun familie. Wisten zij veel dat ze eigenlijk hun dood tegemoet liepen. Miel Beckers werd zelfs gefusilleerd tegen zijn eigen voorgevel.”

Wreedheden

“Wanneer je de namen en de leeftijden van de doodgeschoten Roeselarenaars bekijkt, word je meteen geconfronteerd met de ongelooflijke wreedheden van de Duitse invallers. Ze schoten kinderen dood van zes jaar en zelfs een baby van amper vijf weken. Dat hou je toch niet voor mogelijk? Daarom heeft mijn familie altijd geijverd om de kapel te bewaren en in goede staat te houden. Ik ben dan ook zeer gelukkig dat de stad Roeselare nu een bord aan de kapel hangt met de historische uitleg over Schuwe Maandag en deze kapel.”

“Vanaf 1984 wordt er op de dichtste zondag bij 19 oktober opnieuw een jaarlijkse herdenking gehouden aan de kapel”, neemt Francis Debruyne, achterkleinzoon van Jules Dobbelaere, over. “Het was onder impuls van Omer Dobbelaere, zoon van Jules, en mijn pa André en toenmalig schepen Albert Van Eeckhoutte dat die herdenking er kwam.”

“En het is huidig schepen Dirk Lievens die deze kapel onderdeel maakt van Klein Erfgoed en Historia in Situ. Stad Roeselare zorgt nu voor een permanente herinnering met een Historia in Situ-bord met alle uitleg en foto’s.”

Na de Schuwe Maandagherdenking, georganiseerd door de Vereniging van Vaderlandslievende Verengingen op zondag 18 oktober om 11 uur, zal het bord officieel ingehuldigd worden.

Wie bij de inhuldiging aanwezig wil zijn, moet zich aanmelden bij Ronny Vandamme op ronny.vandamme@telenet.be of op telefoon 0486 84 83 65.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier