Historische stadsboerderij in Nieuwpoort wordt unieke zomerbar Le Jardin

Op de foto Hendrik Verslype (links) en Bert Gunst. © DVL
Redactie KW

Een van de meest originele zomerbars vindt u voor een keer niet op het strand of de dijk van een badplaats. Le Jardin opent vrijdag zijn deuren op een unieke locatie: de laatste historische stadsboerderij in Nieuwpoort.

Op een steenworp van het bezoekerscentrum Westfront bij het Albert I-monument in Nieuwpoort, met als adres het voor deze bepaalde site nogal ongewone Kaai 1, staat een uniek stukje erfgoed: een historische stadsboerderij, meteen ook de laatste in zijn soort. De locatie ging vorig jaar eventjes open naar aanleiding van Open Monumentendag, maar deze zomer kan je veel meer dan er alleen maar een kort bezoekje aan brengen.

Rijke geschiedenis

Bert Gunst en Hendrik Verslype hebben de opvallende gebouwen en de tuin de vorige weken namelijk omgetoverd tot een unieke en gezellige zomerbar. “De boerderij is inderdaad uniek en kent een rijke geschiedenis”, vertellen Bert en Hendrik. “Het complex bij de rotonde aan de Lange Brug dateert uit 1850 en werd twee keer gebombardeerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven er Duitsers van 1940 tot 1944, maar door Britse bombardementen op 10 april zijn ze moeten vluchten. Bij dat bombardement vielen tien doden, onder wie vier kinderen. De boerderij, nog steeds een begrip in Nieuwpoort, staat al jaren leeg, maar de gebouwen zijn stevig en er hoort een prachtige tuin bij. Een uniek stukje groen in het stadscentrum met uitzicht op de Kaai en het Albert I-monument.”

Heel wat objecten die de boerderij sieren, zijn te koop

De boerderij is in private handen, maar Bert en Hendrik kregen de toestemming van de eigenaars om de plaats deze zomer om te toveren tot een wel heel bijzondere ontmoetingsplaats. “We hebben er een zomerbar van gemaakt met de toepasselijke naam Le Jardin”, gaat Bert Gunst verder. “De weliswaar noodzakelijke coronabeperkingen voor de horeca waren niet haalbaar voor mijn zaak ‘The Newport Times’ in de Langestraat. Ook mijn terrasmogelijkheden waren er heel beperkt. Maar hier kunnen we de inwoners en bezoekers van Nieuwpoort in een groene omgeving en een atypisch gebouw laten genieten van sfeer, muziek, een hapje en een drankje.”

“Er brengen heel wat mensen een bezoek aan Nieuwpoort-Stad en tal van fietsers passeren hier tijdens hun tochten van en naar het hinterland. We bieden hen meteen een leuke stopplaats aan. Meer nog, heel wat objecten die de boerderij sieren, zijn te koop. Alles wat los staat eigenlijk. Le Jardin is dus veel meer dan een bar”, besluiten Bert Gunst en Hendrik Verslype.

Le Jardin, Kaai 1 in Nieuwpoort, is open op vrijdag en zaterdag van 17 tot 0.45 uur en op zondag van 11 tot 23 uur.

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier