Historische fotomap ter gelegenheid van 125 jaar Westende-bad: “Unieke familiale samenwerking”

Ronny, Damienne en Franky Van Troostenberghe. © LC
Paul Bruneel

Westende-bad bestaat 125 jaar en dat is Frankie Van Troostenberghe, en bij uitbreiding de hele familie Van Troostenberghe, niet ontgaan. “Niemand heeft er blijkbaar bij stilgestaan dat 2021 een jubileumjaar is voor Westende-bad. Daarom nam ik zelf het initiatief om een unieke fotomap samen te stellen”, zegt Frankie niet zonder trots.

125 jaar, in 1896 verschenen de eerste villa’s in Westende. Enkele jaren daarvoor kocht de Brusselse senator en bankier Edouard Otlet van de Société anonyme des bains et des dunes de Middelkerke et Westende, 64 hectare duingrond. Hij gebruikte dit terrein aanvankelijk als jachtterrein, maar het idee rees om er een nieuwe en exclusief vakantieoord van te maken. Na de bouw van de eerste villa’s in 1896 ‘en pleine dune’ zoals het wordt omschreven werd in 1898 de NV La Westendaise opgericht. In datzelfde jaar werd ook een eerste bakstenen zeedijk aangelegd, over een lengte van 354 meter. In 1905 kwam daar 832 meter zeedijk bij en in 1911 nog eens 580 meter. Dit was meteen ook het sein om enkele villa’s, een Kursaal en het Westend-hotel te bouwen. Nog een jaar later, in 1899, werd het eerste aanlegplan van de badplaats opgemaakt. Tot zover een korte geschiedenis over het ontstaan van Westende-bad.

Oude affiches

Het idee om een fotomap samen te stellen, is er bij Frankie Van Troostenberghe eerder toevallig gekomen: “Ik had nog een aantal reprints van oude affiches liggen die destijds werden uitgegeven door de heemkring Graningate. In mijn boekhandel lagen ook nog affiches die ontworpen werden naar aanleiding van 100 jaar Westende-bad door kunstschilder Frank Verhé. Ik stond er aanvankelijk niet bij stil dat dit 25 jaar geleden was, maar toen ik de optelsom maakte, besefte ik dat we een jubileumjaar meemaken. Ik nam me voor om iets speciaal te doen om dit jubileum te herdenken. Mijn collectie oude foto’s van Westende bracht me op een idee. Ik zou een fotoselectie van oude foto’s maken die typerend zijn voor Westende-bad met eronder een foto van dezelfde plaats, maar wel nu genomen. Na wat brainstormen met mijn broer Ronny en zus Damienne kreeg mijn project vorm. Zowel de oude als de nieuwe foto’s zijn volledig in kleur, wat het geheel uniek maakt en ook de teksten van de oude foto’s werden verwijderd”, zegt Frankie.

Kustsouvenirs

Geschiedenis zit de familie Van Troostenberghe in de genen. De broer van Frankie, Ronny Van Troostenberghe en hun vader Carlo, waren zoveel jaren geleden de oprichters van de heemkring Graningate in Middelkerke. Ronny Van Troostenberghe bezit een collectie van duizenden postkaarten van het begin van de vorige eeuw. Hij heeft niet enkel postkaarten en ontelbare documenten, maar ook heel wat kustsouvenirs zoals borden, kopjes, schaaltjes en strandspeelgoed in zijn bezit.

“Zowel de oude als de nieuwe foto’s zijn volledig in kleur, wat het geheel uniek maakt”

“Wij zijn een hechte familie en staan ook altijd klaar om elkaar te helpen” zegt Frankie. “Toen ik mijn idee liet weten aan mijn broer en zus, waren zij onmiddellijk bereid om me te helpen. Het is trouwens niet voor het eerst dat we familiaal samenwerken, want toen mijn andere broer Edwin enkel jaren geleden op de proppen kwam met zijn project ‘West-Vlaanderen vertelt’, met getuigenissen van mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt, werd de familie hier ook in betrokken. Hij had samen met zijn zonen tal van gesprekken met die mensen en de rest van de familie stond in voor de inlays, het kopiëren van de dvd’s en het printen van de schijfjes.”

Foto’s ingekleurd

Voor de map ‘125 jaar Westende-bad’ werden 20 typerende foto’s van vroeger uitgekozen, die een totaalbeeld geven van de badplaats. Damienne Van Troostenberghe ging telkens op dezelfde plek een nieuwe foto nemen en bewerkte de foto’s. Alle oude foto’s werden ingekleurd. Ronny Van Troostenberghe: “Vroeger was ook alles in kleur, alleen was er geen kleurenfotografie, dus hebben we de foto’s waarheidsgetrouw ingekleurd.”

De map is een unieke, kwalitatieve luxe-uitgave geworden met prachtige A3-foto’s. De map is voorlopig enkel te verkrijgen bij Frankie’S, langs de Koning Ridderdijk 44 in Westende, maar mogelijks komen er nog verkooppunten bij. De prijs bedraagt 20 euro en per verkocht exemplaar wordt 2 euro geschonken aan een goed doel. Bestellen kan via frankies@westri.be.

Van tramhokje tot restaurant

De kusttram was een gegeerd vervoermiddel en op de hoek van de Westende- en de Badenlaan werd een ruim tramhokje opgetrokken ten behoeve van de reizigers. Bemerk vooral het plakkaat met de Franstalige benaming ‘Plage de Westende’. Het merendeel van de bezoekers waren toen immers Franstalig. Op dezelfde plek verrees jaren later het bekende grillrestaurant Pajottenland .

Van Kursaal tot Residentie Trianon

Niet enkel Middelkerke, maar ook Westende had indertijd een Casino-Kursaal. Het was gelegen op de Koning Ridderdijk 44. Tijdens de Eerste wereldoorlog werd het gebouw helemaal vernietigd en na de oorlog werd Residentie Trianon met één verdieping opgetrokken. Na de bombardementen tijdens WOII werd een verdieping toegevoegd. Eind jaren 60 kwam de huidige Residentie Trianon tot stand.

Van warenhuis tot horecazaak

Heel wat gebouwen werden gesloopt of zijn niet meer herkenbaar. Op de hoek van de Meeuwen- en de Distellaan is dat niet het geval. De foto toont een beeld van Delhaize Frères, een gekend warenhuis van vroeger.

Het gebouw kreeg ondertussen verschillende invullingen, waaronder een horecazaak. Het blijft een beeldbepalend gebouw in het hartje van Westende-bad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier