Historisch pand in de Kerkstraat moet worden gestut

© (Foto PM)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het historische gebouw in de Kerkstraat, waar vroeger café Fats Domino gevestigd was, moet worden gestut. “De voorgevel zou bol staan naar de buitenkant toe en er dreigt potentieel instortingsgevaar”, vertelt schepen van Ruimte en Wonen, Kurt Claeys (Open Vld).

Op sociale media gingen geruchten dat het pand afgebroken zou worden. Die geruchten ontstonden toen men vorige week de straat afsloot ter hoogte van het pand. “Het pand wordt helemaal niet afgebroken”, reageert schepen Kurt Claeys. “Het heeft een hoge locuswaarde, dat wil zeggen dat het pand, mits aanpassingen, behouden moet blijven. Dat is in het geval van het pand in de Kerkstraat het geval.”

Het pand werd gestut nadat er bij de schepen een signaal kwam dat er iets mis was. “We kregen het signaal van een verwaarloosde gevel”, vervolgt de schepen. “Op basis van dat signaal zijn onze diensten poolshoogte gaan nemen en merkten dat er inderdaad iets mis was. Daarop hebben we een ingenieur aangesteld om de situatie te bekijken. Op basis van zijn aanbeveling hebben we onmiddellijk maatregelen genomen. Het rapport sprak van een potentieel instortingsgevaar. Dat wil daarom niet zeggen dat het gebouw meteen ook zal instorten, maar er is wel een risico. Op vlak van openbare veiligheid hebben we maatregelen genomen en de straat afgezet.”

Het pand in de Kerkstraat 6 is een eclectisch winkelhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het werd vastgesteld als bouwkundig erfgoed in 2009. Ondertussen werd ook de eigenares op de hoogte gebracht van het probleem. De straat blijft voorlopig afgesloten voor alle verkeer. Voetgangers kunnen aan de overkant van het gebouw nog door.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier