Hippe Madridstraat is nieuwe zaak rijker met evenementenlocatie Felix

Edgar Distave. © GLO
Gillian Lowyck

Een evenementenlocatie openen in het midden van de coronacrisis: het is niet evident, maar Edgar Distave deed het toch. In de Madridstraat vind je sinds kort Felix, te huur voor tal van feesten, vergaderingen, persmomenten… Er is ook een vakantieappartement te huur. “Het is de bedoeling dat mensen hier ooit weer zullen kunnen dansen.”

Edgar Distave (67) is in feite met pensioen, maar hij kan het ondernemen niet laten. “Ik denk dat het in het bloed zit”, lacht hij. “Maar deze zaak is wel heel wat rustiger, dus dat scheelt al.” Edgar baatte jarenlang zijn restaurant ‘Edgar’ uit aan het Vissersplein. Daarna opende hij De Yot aan de Albert I-promenade. En nu dus Felix in de Madridstraat. “Eerlijk gezegd was het niet de bedoeling om nog een zaak te openen”, vertelt Edgar. “Maar nadat ik gestopt was met De Yot bleef het kriebelen. Het idee is ontstaan na een gezellige babbel met een kunstenaar – en het klinkt veel beter in het Engels dan in het Nederlands – art, wine and dine. Een plek waar je kan genieten van kunst, terwijl een goed glas wijn proeven en een occasioneel etentje. Ondertussen is Felix gegroeid, maar in principe kan je dat hier wel nog doen.”

Authenticiteit bewaren

Felix is een evenementenlocatie met twee zalen. Er is een grote zaal op de gelijkvloerse verdieping en een tweede kleinere ruimte op de eerste verdieping, met bijhorend terras. “Voordien was hier een garage en bed and breakfast gevestigd”, weet Edgar. “En heel vroeger was dit een koetshuis. Het is een oud pand, van eind jaren 1800, al is dat niet zo te zien aan de gevel.”

De Madridstraat is het kloppend hart van Oostende geworden

Het pand werd helemaal verbouwd. “We waren er ongeveer tien maanden mee bezig. Het was een grote, zware verbouwing. We moesten veel poutrellen steken, muren afbreken, een nieuwe vloer plaatsen… Waar de garagedeuren waren, hebben we mooie, grote ramen. Belangrijk was dat we de authenticiteit bewaarden. Dat is gelukt. Het is authentiek, met een industriële look.”

Felix bevindt zich pal in de Madridstraat, een plek in Oostende die de laatste jaren altijd maar populairder wordt. “Ik vind dat dit het kloppend hart van Oostende geworden is”, zegt Edgar. “Deze plek was dan ook ideaal. Voordien was er geen evenementenzaal in het centrum, dat klopt. Je hebt wel het Eilandje, maar dat is in Zandvoorde en toch wat verder weg.”

Open als brasserie

Felix is te huren voor vergaderingen, persmomenten, babyborrels, communies, trouwfeesten… Noem maar op. Een evenementenlocatie openen, niet evident in deze tijden, toch? “Nee, zeker niet. Daarom dat ik nu op woensdag- en zaterdagmiddag de deuren open als brasserie. Op die manier leren mensen onze zaak ook kennen. Nee, het is zeker niet zoals ik me het had ingebeeld”, zegt Edgar.

Trouwfeesten kunnen dus al, maar in deze coronatijden mag er niet gedanst worden. “We zien dus voorlopig vooral boekingen voor vergaderingen en dergelijke. Het vakantieappartement, Home by Lily, wordt vlot gehuurd. Misschien is dat iets positiefs aan corona: mensen zijn sneller geneigd om een B&B te boeken omdat ze zich zo veiliger voelen”, lacht hij. Ellen, de dochter van Edgar en uitbaatster van Lily, staat in voor de B&B.

Tot slot: van waar komt de naam Felix? “We hebben verschillende namen overwogen. Uiteindelijk zijn we op Felix uitgekomen. De naam van mijn betovergrootvader en mijn derde voornaam. Daarbij ligt het goed in de mond én betekent het geluk. Het is de bedoeling dat dit een plaats is waar mensen kunnen samenkomen, genieten, feesten en ooit weer dansen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier