Hiphop, horeca en woonproject in gewezen rusthuis Sint Vincentius in Kortrijk

De site Sint Vincentius krijgt een nieuw leven. © AXV
Axel Vandenheede

In de Groeningestraat in Kortrijk is een deel van het gewezen rusthuis Sint Vincentius ingevuld door tal van creatieve ondernemers.

Het Stadsontwikkelingsbedrijf, dat daar al een tijdje is gehuisvest, heeft dus een aantal buren gekregen. “Dit kadert in onze visie om na te denken of een gebouw gesloopt moet worden”, aldus schepen van Wonen en Bouwen Wout Maddens (Open VLD). “In dit geval gaan we voor het hergebruik van de gebouwen op deze site van zowat 10.000 vierkante meter. Voor minstens enkele jaren.”

Restaurant

Hotel Messeyne heeft op de site de gewezen serviceflats ingenomen. Het project heet House 22. “We hebben van die serviceflats leuke appartementen gemaakt”, aldus Marie-Paule Vanderstraeten en dochter Dominique Vandewalle. “Die leunen aan bij het hotel. De flats zijn bedoeld voor mensen die minstens 10 nachten na elkaar bij ons blijven. Ik denk aan personen die hier enkele maanden komen werken. Zij verblijven dikwijls niet zo graag een lange tijd op een hotelkamer.”

“We willen met Vier het leven vieren en hopen binnen vier weken te openen” – Sebastien Ghyselen

Barcyclette strijkt ook neer. Tamara Tanghe: “Ik start er een fietscafé. Iedereen zal bij mij kunnen genieten van een drankje en een hapje, terwijl er ook gefocust zal worden met de fiets. Zelf doe ik altijd alles met de fiets.”

Sebastien Ghyselen opent er straks restaurant Vier. “Met Vier willen we het leven vieren. We hopen binnen een viertal weken te open”, zegt hij met een kwinkslag. “We kenden wat pech tijdens de bouwwerken. ‘s Middags willen we dagschotels aanbieden, ‘s avonds zal Vier een restaurant zijn.”

De Stroate en Fersjet

Op de site komen verder Oranjehuis (6 flats voor kwetsbare jongeren die zelfstandig willen wonen), Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (vijf flats voor thuislozen), Huis Ter Leye (opvang van gebroken gezinnen of alleenstaande moeders), De Stroate (hiphopacademie, tijdelijk onderkomen tijdens verbouwingen CinePalace), Fersjet (gezonde lunchboxen voor schoolkinderen), enkele kunstenaars en een stadsinfopunt van het SOK.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.