Hinder windmolens op industriezone in Zulte zou dan toch voldoende beperkt zijn

Hier zou de windmolen moeten komen. © MV
Redactie KW

Uit een extern deskundig onderzoek blijkt dat er dan toch voldoende garanties zouden zijn voor het beperken van de mogelijke hinder door de geplande windmolens in de industriezone Zaubeek. Op basis daarvan bevestigen de gemeenten Zulte en Kruisem hun voorwaardelijk gunstig advies.

De provincie Oost-Vlaanderen verleende eind 2019 een vergunning voor het bouwen van drie windturbines in de industriezone Zaubeek: twee op grondgebied Kruisem en één op grondgebied Zulte. Tegen deze vergunning werd beroep ingesteld.

“Einde 2019 werd door de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen een gunstig advies gegeven”, weet burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). “Tegen dat advies werd bij de hogere overheid door misnoegde omwonenden beroep aangetekend. Er waren 350 bezwaarschriften, waarvan de helft uit onze gemeente. Uiteraard moeten er ook garanties zijn voor de levenskwaliteit. Er werd een extern deskundig bureau aangesteld om het dossier in de industriezone opnieuw te beoordelen, in de eerste plaats wat de mogelijke hinder in de omgeving zou zijn.”.

Uit dit onderzoek blijkt dat de mogelijke effecten op geluid en slagschaduw in de omgeving voldoende en correct in kaart zijn gebracht. Er zijn ook voldoende maatregelen en garanties voorzien om de hinder te reduceren mocht dit nodig zijn. Dit door de werking van de turbines te reduceren of stil ze zetten. Hierdoor zijn er voor elke buurtbewoner voldoende garanties dat de gecumuleerde hinder van alle windmolens samen steeds binnen de aanvaardbare normen zal blijven qua geluid (decibels) en slagschaduw (maximaal 30 minuten per dag en maximaal 8 uur per jaar).

Op basis van het onderzoek bevestigen de gemeenten Kruisem en Zulte hun advies: de windmolens mogen er in principe komen, op voorwaarde dat de levenskwaliteit in de omgeving gevrijwaard blijft. De hindernormen moeten strikt gerespecteerd blijven en als in de toekomst nieuwe hindernormen van kracht zouden worden, zullen de windturbines hier ook moeten aan voldoen. Het is nu aan de Vlaamse overheid om een beslissing te nemen over het ingestelde beroep. Vooraf zullen tal van experten van verschillende adviesinstanties het aanvraagdossier en het ingestelde beroepsschrift opnieuw beoordelen.

(RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier