Hilde organiseert benefiet om Chinese honden van de slacht te redden: “Zonder ons belanden ze in de kookpot”

Hilde Decrock met Maya, de Duitse herder die ze van de Chinese slachtbank redde. (foto Joke Couvreur) © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Zoveel mogelijk Chinese honden van een gewisse dood redden. Dat is de missie van Hilde Decrock (58) uit Wervik. Zondag 5 september organiseert ze een benefiet om Harbin Slaughterhouse Survivors een financieel duwtje in de rug te geven. “Eigenlijk is het simpel”, zegt ze. “Zonder onze steun belanden die lieve dieren gewoon in de kookpot.”

Hilde Decrock omschrijft zichzelf als een echte dierenvriend, met een sterke voorliefde voor paarden en honden. “Momenteel verzorg ik samen met mijn man Mario en onze zoon Jonathan (26) tien honden bij ons thuis”, zegt ze. “En ook onze dochter Tara (32) en twee kleinkinderen Tibe (6) en Jade (4) zijn er gek op.”

Hilde heeft zes Duitse herders, één corgi, één bordercollie, één Spaanse mastiff en één Duitse dog in huis. “Die zie ik allemaal even graag, maar voor onze Maya – een Duitse herder – klopt mijn hart misschien nog iets sneller.”

Het is genieten om te zien hoe Maya bij ons opengebloeid is

Die viervoeter draagt een hallucinant verhaal met zich mee, want zonder de hulp van Hilde was ze zonder twijfel op het bord van enkele Chinese restaurantgangers beland. “Het is een publiek geheim dat hondenvlees in veel Aziatische keukens, en al zeker in China, als een delicatesse beschouwd wordt. En hoewel de lokale overheid de consumptie ervan stilaan aan banden probeert te leggen, weet iedereen dat er clandestien nog heel wat honden geslacht en opgegeten worden”, aldus de Wervikse.

Prothese

Toen Hilde begin mei 2019 op de Facebookpagina van de Britse organisatie Animals in Need een filmpje zag van een Duitse herder die er erg verwaarloosd aan toe was, brak haar hart. “Ik wilde dat dier helpen, want anders zou het – zoals haar vele lotgenoten – in de kookpot beland zijn.”

“Maya heette toen nog Simpa (Chinees voor simpel, red.). Ik las dat Animals in Need op zoek was naar een thuis voor haar en net als zoveel anderen stelde ik me kandidaat. Tot mijn grote verbazing kreeg ik daags nadien een berichtje en mocht ik mijn eigen thuissituatie verduidelijken. Blijkbaar viel mijn motivatie in de smaak, want op 6 mei landde Maya al op Schiphol, klaar om hier een nieuw leven op te bouwen.”

Toen Maya bij Hilde aankwam, woog ze nog amper 20 kilo, was haar rechterachterpoot geamputeerd en was ze aan één oog blind. “Ondertussen is ze goed aangesterkt en weegt ze alweer 37 kilo. We lieten ook een op maat gemaakte prothese aanbrengen, zodat Maya weer zonder zorgen kan rondlopen. Het is genieten om te zien hoe ze bij ons is opengebloeid.”

Betere toekomst

Door Maya’s verhaal is Hilde zich beginnen verdiepen in de hele situatie. “Hoeveel honden er jaarlijks voor menselijke consumptie geslacht worden, is niet duidelijk, maar het moeten er vele tienduizenden zijn. Er worden er achthonderd per jaar gered. Een fractie, maar het is beter dan niets. Daarom wil ik Harbin SHS, voluit Slaughterhouse Survivors, een financieel duwtje in de rug geven.”

“Via een benefiet hoop ik enkele duizenden euro’s rechtstreeks te kunnen doneren, zodat zij mee honden kunnen redden en een betere toekomst kunnen schenken. Hier in Europa kennen we allemaal de verhalen over de Spaanse en Griekse straathonden en de Oost-Europese broodfokkers, maar ook de situatie in China verdient onze aandacht. Dáárom doe ik dit.”

De benefiet vindt op zondag 5 september vanaf 11.30 uur plaats in Zaal Oosthove (Spoelestraat 32 in Wervik) plaats. De ingang bedraagt 2,5 euro, kinderen jonger dan 12 gratis. Op het programma: een resem foodtrucks, optredens van Gino Dee, Giovanni en Peggy, springkastelen, een tombola en tussen 13 en 16 uur een meet & greet met Carmen en Marckske van FC De Kampioenen. Honden zijn welkom aan de leiband. Om 17.30 uur is er een begeleide hondenwandeling (4 euro per persoon).

Info: 0476 877 158.