Hilde Goethals kan voor het eerst weer lopen: “Voelde me zo vrij en emotioneel tegelijkertijd”

© TL
Redactie KW

Acht jaar nadat ze bij een ongeval haar been verloor, kon Hilde Goethals (36) uit Westkerke voor het eerst opnieuw lopen. Ze mocht dat afgelopen weekend met een sportblade doen. “Ik voelde me zo vrij en emotioneel tegelijkertijd”, zegt ze.

Hilde Goethals (36) uit Westkerke heeft er een bewogen weekend op zitten. Ze mocht – samen met veertien andere mensen met een beenamputatie – deelnemen aan de zogenaamde Ottobock Benelux Running Clinic. Die gingen door in het Nederlandse Vught. En daar leerde Hilde met een sportblade lopen. Voor het eerst in acht jaar kon ze dan ook echt nog eens lopen. “Ik voetbalde en liep voor mijn ongeval. Maar dat lukte niet meer”, zegt Hilde. “Maar plots ging dat wel weer: onbeschrijfelijk.”

Hilde verloor haar been op 31 juli 2011. Ze reed toen samen met haar toenmalige vriend met de motorfiets naar haar moeder. Het was zondag en ze gingen er iets eten. Maar een auto reed hen aan. Recht op Hilde haar been. Die werd door het ongeval zelf onmiddellijk geamputeerd. “Ik had ook heel wat breuken en andere verwondingen”, zegt Hilde. “Maar die waren te genezen. Mijn been was niet meer te redden. In één seconde veranderde heel mijn leven.”

Sportblade

Hilde Goethals kan voor het eerst weer lopen:
© TL

Lopen – laat staan voetballen – zat er voor de sportieve Hilde plots niet meer in. Ze diende een aanvraag in om een sportblade te kunnen krijgen, maar die werd afgewezen. En er zelf eentje aanschaffen is wel heel erg kostelijk. “Zo’n blade kost al snel 10.000 euro. En dat is natuurlijk erg veel geld. Ik overweeg zeker om er een te kopen, maar dan moet mijn financiële situatie het natuurlijk wel toelaten. In België wordt dat vooralsnog niet terugbetaald. En dat is echt doodzonde, want studies wijzen ook uit dat mensen die na een amputatie actief gaan sporten over het algemeen ook gewoon minder klachten hebben.”

Maar afgelopen weekend moest Hilde even helemaal geen rekening met het kostenplaatje houden. Tijdens de Ottobock Running Clinic mogen de deelnemers gratis een sportblade gebruiken. “Net omdat ze niet door de verzekering terugbetaald worden. Een schitterend initiatief van het bedrijf”, zegt Hilde. Onder leiding van paralympisch kampioen Heinrich Popow leerden de deelnemers opnieuw lopen. “Het is niet zo dat je zo’n sportblade aan krijgt en kan gaan lopen. Daar moet je echt wel eerst wat mee oefenen. En dat gebeurde spelenderwijs. Ook met een bal, heerlijk vond ik het.”

In één seconde veranderde heel mijn leven

Tijdens de tweede dag kon Hilde al lopen. En als afsluiter liep ze zelfs honderd meter op een atletiekpiste. “Ik hoef niet uit te leggen dat dat enorm emotioneel is om die meet te overschrijden. Ik voelde me zo ongelofelijk vrij tijdens het lopen. Je denkt aan alles wat je hebt meegemaakt en dan komen de tranen natuurlijk. Naast me liep een meisje van tien jaar oud. Ze had nog nooit gelopen, haar ouders stonden langs de kant te huilen van geluk. Als ik de Lotto won, ik kocht er meteen één voor haar.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier