Hij overleefde oorlog en kanker en viert 92ste verjaardag terwijl hij herstelt van corona

Voor zijn verjaardag kreeg Luc geen groot feest maar wel een lekkere verjaardagstaart. © gf
Redactie KW

Bruggeling Luc De Lathouwer vierde vorige week zijn 92ste verjaardag op de revalidatieafdeling van het AZ Sint-Lucas, waar hij al weken herstelt van Covid-19. Opmerkelijk: de man overleefde de Tweede Wereldoorlog en de Congocrisis, sloeg zich door twee kankers en een aneurysma, en lijdt tevens aan COPD. Door dat laatste, een chronische longziekte met vernauwing van de luchtwegen, vreesde zijn familie voor het ergste.

Vorige week vierde Luc zijn 92ste verjaardag. Het werd een klein feestje met toch een taart als verrassing in het ziekenhuis. “Eigenlijk mag het op zich al een klein mirakel heten dat papa al zo oud is geworden”, zegt Lucs zoon Johan. Als COPD-patiënt heeft zijn vader sowieso erg gevoelige luchtwegen. “Een paar jaar geleden werd zijn longcapaciteit nog getest en die bleek op dat moment slechts 43 procent meer te zijn. Toen hij dus besmet bleek met Covid-19, gingen wij al uit van het ergste”, aldus Johan.

Ademnood

Die diagnose dateert al van eind maart. “Ik kreeg op een morgen plots telefoon van hem. Hij kon nog nauwelijks iets uitbrengen, en dus belde ik meteen in paniek de 112. Ik dacht al dat ik papa nooit meer terug zou zien. Maar twee dagen na zijn opname in het ziekenhuis, ging het toch weer iets beter met hem. Ondertussen is hij al weg van de Covid-afdeling, maar hij verkeert wel nog altijd bij de minste inspanning in ademnood en ondervindt ook neveneffecten van de medicatie. Het virus heeft toch een serieuze impact gehad.”

Waar zijn vader het virus opliep, daar heeft Johan het raden naar. “Ik was mantelzorger voor papa, maar heb zelf nooit symptomen gehad. Het kan dus ook via de thuisverpleging zijn binnengekomen. Je kunt dat die mensen niet kwalijk nemen, zij namen net als ik al de nodige voorzorgsmaatregelen”, aldus Johan.

Marine

Johans vader woonde op zijn 92ste nog altijd zelfstandig thuis. “Wat nu jammer genoeg niet meer zal lukken, en daar heeft hij het best moeilijk mee: een rusthuis is voor oude mannen, heeft hij altijd tegen ons gezegd. Hij beseft dat dat de laatste stap is. Maar eigenlijk beseft hij nu ook wel dat het niet anders meer kan. De trappen in zijn huis kon hij vroeger al zo moeilijk op.”

https://www.youtube.com/watch?v=tx_B7vSqDsA

Luc woonde al 56 jaar in de Blauwvoetstraat in Assebroek, maar is eigenlijk afkomstig van Wetteren. “Mijn grootmoeder – zijn mama – had daar een klein kruidenierswinkeltje waar hij graag over vertelt. Over zijn Congo-periode vertelt hij dan weer níet graag: daar heeft hij vrienden voor zijn ogen zien sterven. Toen hij naar ginder vertrok, was mijn oudste broer twee dagen oud”, vertelt Johan.

Zijn vader zat bij de marine, en Johan trad later in zijn voetsporen. “Het avontuur trok mij aan: papa heeft de hele wereld gezien: Noord- en Zuid-Amerika, Afrika… Hij heeft zelfs nog op IJsland gevaren. Als hij dan weer thuiskwam van zo’n verre reis, zat hij altijd vol verhalen.”

Facebook

“Gezien zijn medische voorgeschiedenis, hadden we altijd gedacht dat papa als eerste zou gaan. Maar mama is al in 2014 overleden, ook aan een longziekte. Ze had thuis een vitrinekast vol popjes die hij voor haar meebracht van zijn reizen. Op zijn 58ste ging hij met pensioen. Mama vond toen dat hij wel genoeg had gevaren”, glimlacht Johan.

Ondertussen houdt zijn vader er in het ziekenhuis de moed in.

“Papa is vol lof over het ziekenhuispersoneel, al is hij het na vijf weken wel een beetje moe om alleen nog mensen in schorten en mondmaskers te zien. Ook voor ons is dit een moeilijke periode. We kunnen niet op bezoek gaan en telefoneren lukt moeilijk, aangezien papa zo rap buiten adem is. Maar zijn lichaam is dan misschien versleten, geestelijk is hij er nog helemaal bij. Hij lost graag de sudoku’s op in de krant. En papa – ‘pappie’ voor de kleinkinderen, ‘opa’ vond hij iets voor oude mensen – is op zijn 92ste ook nog actief op Facebook…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier