“Hier kent niemand dit oorlogsverhaal nog”: Rekkem Toen gaat op zoek naar vliegenier Albert Cormier
Tachtig jaar na de bevrijding in 1944 organiseert Rekkem Toen een herdenkingsweekend. Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 mei zorgt de werkgroep voor een tentoonstelling, een lezing, een bevrijdingsbal en een begeleide fietstocht. Centraal tijdens de herdenking staat het opmerkelijke verhaal van een Canadese vliegenier en een Rekkemse veldwachter.
Dinsdag 9 mei 1944 om 4 uur in de ochtend: boven Kortrijk wordt een Halifax III-bommenwerper, op de terugweg van een luchtaanval op spoorweginfrastructuur rond Charleroi, neergeschoten door een Duits nachtjachtvliegtuig. Van de acht bemanningsleden komen er twee om, de anderen weten zich te redden. De Canadese marconist Albert Alexandre Cormier, onderofficier 1ste klas, komt met zijn parachute neer in Kortrijk. Enkele uren later komt hij te voet aan in de hoeve Deleplanque in de Lampestraat in Rollegem.
Verzet
“Hij vraagt er om in contact gebracht te worden met zijn ‘oom’ Oscar Decrock in Rekkem. Blijkt dat Oscar niet alleen veldwachter is in Rekkem, maar ook geheim agent van de Britse militaire inlichtingendienst MI9. Die dienst heeft als taak om geallieerde soldaten en piloten die achter de Duitse linies terecht zijn gekomen, terug te halen. Met hulp van de Rekkemse onderpastoor Joseph Vandeweghe kan Albert tot aan de bevrijding onderduiken”, vertelt Jacques Dufourmont van Rekkem Toen.
“Albert verbergt zich maandenlang bij Oscar Decrock thuis. Wanneer hij dreigt ontdekt te worden, wordt hij tijdelijk overgeplaatst naar een huis aan de overkant van straat. Hij sluit zich aan bij het plaatselijk verzet. De Frans- en Engelssprekende Canadees treedt als vertaler op tussen de bevrijdingstroepen en de weerstand. Zo is hij als tussenpersoon betrokken bij het gevecht aan de Leiebrug tussen Lauwe en Wevelgem.”
Sigarettendoosje
“Het relaas van de neergeschoten Halifax is slechts een oneliner in de geschiedenisboeken. Ook het wedervaren van Albert Cormier is een oorlogsverhaal dat niemand in ons dorp nog kent. Met Rekkem Toen willen we dat verhaal van vroeger levendig houden en bewaren voor de toekomst.”
“Nadat Albert in 1953 stierf in zijn thuisland Canada, liet zijn echtgenote het oorlogsverhaal van haar man decennialang rusten. Pas op het einde van haar leven sprak ze erover met haar kinderen. Voor haar schoondochter Agnes was dat tien jaar geleden het sein om op zoek te gaan naar sporen van de bewogen oorlogsjaren van haar schoonvader. Een gegraveerd sigarettendoosje met het opschrift offert par la commune de Reckem à l’aviateur Canadien Albert Cormier was een belangrijk aanknooppunt om contacten te leggen met de stad Menen.”
“We fietsen in de voetsporen van Albert en brengen zijn verhaal tot leven”
De werkgroep Rekkem Toen, met stadshistoricus Marc Pyncket in haar rangen, ging met de informatie van Agnes aan de slag en slaagde erin om flink wat ontbrekende stukjes van de tachtig jaar oude puzzel te leggen.
Bakkerij Debuf
“We konden de vluchtroute van Albert reconstrueren. Op de plaatsen waar hij onderdook gingen we op zoek naar familie van de vroegere bewoners. Op 3, 4 en 5 mei zal het verhaal van Albert dienst doen als kapstok voor het herdenkingsweekend”, zegt Marc Pyncket.
“We hebben de vluchtroute van de Canadees in een begeleide fietstocht van 30 kilometer gegoten. We fietsen in zijn voetsporen en brengen onderweg zijn verhaal tot leven. We onthullen ook een gedenkplaat aan de vroegere woning van Oscar Decrock, waar nu bakkerij Debuf gevestigd is”, somt Marc Pyncket op. “In het Dorpshuis voorzien we een fototentoonstelling met kijk- en luistermomenten. Ook is er een special rond de pilotenformatie van de neergestorte Halifax-bommenwerper. Historicus Danny Neudt houdt een lezing over de helden van het verzet en we organiseren een bevrijdingsbal met muziek uit de oorlogsjaren. De familie van Albert komt speciaal voor dit herdenkingsweekend ook overgevlogen vanuit Canada.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier