Hier buigt het Overlegcomité zich over: tot hoe laat mogen we straks op terras zitten en wat met evenementen?

© BELGA
© BELGA
Philippe Verhaest

Wordt 20, 21.30 of 23 uur? Het Overlegcomité bepaalt straks tot hoe laat – en met hoeveel – we straks een terrasje mogen doen. En krijgt ook de eventsector eindelijk wat perspectief? Om 15 uur start het overleg.

Het Overlegcomité komt deze namiddag fysiek samen, maar extra versoepelingen – of maatregelen – hoeven we niet te verwachten, zo liet premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren in het parlement nog verstaan. De Vlaamse regering ijvert er wel voor om de event- en cultuurwereld wat perspectief te bieden.

Wat wél zeker is: het sluitingsuur van de heropening van de terrassen op zaterdag 8 mei komt sowieso op tafel. De voorbije week gingen stemmen op om die beslissing terug te schroeven omdat de cijfers niet snel genoeg dalen, maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk.

Het Overlegcomité discussieert over drie mogelijkheden: sluiten om 20, 31.30 of 23 uur. Voor de Vlaamse regering en een pak burgemeesters is het zonneklaar dat de laatste optie gekozen moet worden, expert pleiten dan weer voor zo vroeg mogelijk, om 20 uur dus. Verwacht wordt dat er een compromis gevonden zal worden dat rond de klok van 22 uur zal schommelen.

 © BELGA
© BELGA

Ook het aantal mensen dat zich straks rond een hopelijk zonovergoten terrasje mag scharen, wordt vandaag bepaald. In buurlanden Nederland en Luxemburg ligt dat aantal op twee, bij ons zal het eerder richting vier of zes gaan. Vier wordt beschouwd als het gemiddeld aantal leden van een gezin, aangevuld met twee knuffelcontacten die je eveneens vanaf 8 mei thuis mag zien.

Evenementen worden taaie brok

Dé twistappel wordt ongetwijfeld het overleg over de evenementensector. Die presenteerde deze week haar eigen exitplan dat in overleg met de virologen werd opgesteld, maar dat traject beschouwt de expertenraad GEMS als veel te snel. In de zogenaamde fase 0 wil de sector bijvoorbeeld 100 mensen binnen en 200 mensen buiten ontvangen, terwijl het Overlegcomité eerder al besliste dat georganiseerde buitenactiviteiten maximaal 50 personen mochten omvatten.

De Vlaamse regering toonde zich bij monde van minister-president Jan Jambon (N-VA) echter al voorstander van het voorstel dat de sector zelf heeft uitgewerkt. Benieuwd hoe vlot de discussie later vandaag zal verlopen…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.