Hexahub in Roeselare moet bedrijvenpark van de toekomst worden

Hexahub moet een van dé eyecatchers van Abele Zuid worden.© Hexagon
Hexahub moet een van dé eyecatchers van Abele Zuid worden.© Hexagon
Philippe Verhaest

In de Kwadestraat in Roeselare wil projectontwikkelaar Hexagon na de zomer starten met de bouw van de nieuwe bedrijvencampus Hexahub. Op de site komt een gebouw met tien kantoorruimtes en 28 KMO-units, verspreid over vier complexen. Duurzaamheid wordt hét sleutelwoord van het project. In de zomer van 2022 moet de eerste fase afgewerkt zijn.

Hexagon zag het levenslicht in 2017 en momenteel opereren de acht medewerkers nog vanuit het bedrijfsverzamelgebouw in de Spanjestraat. De ontwikkelaar realiseerde al projecten in Oost- en West-Vlaanderen, maar wil dit jaar ook vaste voet aan grond krijgen in de eigen stad. Langs de Kwadestraat moet binnen afzienbare tijd Hexahub verrijzen, een innovatieve bedrijvencampus waar ook de eigen hoofdzetel zal ondergebracht worden.

“In het nieuwe kantoorgebouw is er ruimte voor een eetwinkel, co-workingspaces, gemeenschappelijke vergaderruimtes en een heuse virtual experience cave , waar innovatief presenteren mogelijk wordt”, duidt bestuurder Jelle Vandendriessche, die Hexagon samen met Stijn Eyckmans leidt. “Naast het kantoorgebouw komen er vier gebouwen met in totaal 28 KMO-units. Die zullen dienst doen als opslagplaatsen en ateliers, al dan niet in combinatie met kantoren.”

Laadpalen en retentiebekken

De plannen dragen ook de goedkeuring van burgemeester Kris Declercq (CD&V) weg. “Er wordt vanuit de stad steeds meer gewerkt vanuit een beleidsmatige invalshoek op de ruimtelijke planning, iets wat ook te zien is op het nieuwe Abele Zuid. Ook het voorzien van duurzame projecten is essentieel voor het beleidsplan van de stad. Een project zoals Hexahub dat aan al die voorwaarden voldoet, inzet op duurzaamheid én een boost geeft aan onze lokale economie, kunnen wij dus alleen maar toejuichen.”

“In Hexahub moeten enerzijds bedrijven terecht kunnen die via technologie hun producten en diensten naar een hoger niveau tillen (smart industries, red.) , anderzijds bedrijven die focussen op duurzame economische ontwikkeling om de stad future proof te maken (sustainable cities, red.)”, vervolgt Jelle Vandendriessche. “Daarnaast zijn ook complementaire bedrijven en dienstverleners welkom.”

“Op de loodsen komt er een sportdak en we plannen een nieuwe boomgaard om de te rooien bomen te compenseren”

Het ontwerp van Hexahub is in handen van GC Architecten uit Meulebeke. “We hebben rekening gehouden met de duurzaamheidsambities van de projectontwikkelaar en het stadsbestuure, stelt Stijn Eyckmans. “Daarom kiezen we voor kwalitatieve afwerkingsmaterialen, wekken we zelf energie op voor onder andere tien laadpalen en komt er een retentiebekken om overtollig water op te vangen. We hebben ook extra aandacht besteed aan het dubbel gebruik van het dak. Zo komt er op de loodsen een toegankelijk sportdak. Het retentiebekken is een uitbreiding van de aanwezige poel waardoor de huidige biodiversiteit verzekerd blijft. We plannen ook een nieuwe boomgaard om de te rooien bomen te compenseren. Dit wordt meteen ook een aangename lunchplek in de zomer.”

Naast duurzaamheid en architectuur is ook het verbondenheidsgevoel van tel. “We willen een Hexagon-community creëren”, aldus Jelle Vandendriessche. “Dit wordt een online platform om de verschillende gebruikers met elkaar in contact te brengen, maar zo zullen we ook praktische informatie efficiënt kunnen delen. Dit kan ook tot een creatieve kruisbestuiving leiden. En aangezien we in Hexahub ook onze eigen kantoren zullen onderbrengen, willen we in die optiek ook als katalysator fungeren.”

Momenteel zit het project in de vergunningsfase en als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bedrijven in de zomer van 2022 er hun intrek nemen. “Er tonen nu al verschillende ondernemingen interesse”, klinkt het. “Bemoedigend, want ondertussen zijn de eerste units al verkocht.” Het kantoorgebouw moet dan weer eind 2022 klaar zijn.

 © Hexagon
© Hexagon
 © Hexagon
© Hexagon
 © Hexagon
© Hexagon
 © Hexagon
© Hexagon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier